Çin’de bir hastanede çıkan hasta ile doktor arasındaki kavgada doktor ile hasta yaşamını yitirdi.

Çin medyasına göre, Henan eyaletinin Luanchuan kasabasındaki Halk Hastanesi’nde cumartesi günü yaşanan kavga, ülkede hastalar ile doktorlar arasındaki kavgaya bir yenisini ekledi. Haberlere göre, sarhoş iki kişi, hastaneye gelerek, yaralı ayaklarını tedavi ettirmek istedi. Bunlardan Li adlı hasta, nöbetçi doktor Jia ile tartışmaya başladı. Çıkan arbedede nasıl olduysa asansör kapısı açıldı ve Li ve Jia aşağı düştü.

Polise göre, Li, olay yerinde ölürken, doktor Jia ise yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DEVLET KORUMASI İSTEDİ

Olayın ardından öfkelenen kasabadaki doktor ve hemşireler, cumartesi öğleden sonra grev yaptı ve devlet koruması istediklerini bildirdi.

Çin’de son yıllarda, yanlış anlama, memnuniyetsizlik ve hayal kırıklığı nedeniyle benzer şiddet hadiseleri yaşanıyor. Çin Sağlık ve Aile Komisyonu’na göre, geçen yıl 2013’e göre, yüzde 8,7 azalışla 115 bin medikal anlaşmazlık yaşandı.

Bu ayın başında 3 Çinli, hamile bir hemşireyi dövmek ve çocuğunu düşürmesine neden olmaktan tutuklanmıştı. 2014 yılında da Heilongjiang eyaletinde bir doktor, hastası tarafından dövülerek öldürülmüştü.

Hastaların ve yakınlarının sağlık çalışanlarına artan şiddetinin ardından, doktorlara saldıran, kamu malına zarar veren ve sağlık çalışanlarını aşağılamanın da olduğu altı tip ceza rehberi yayınlandı. Nisan 2014’te yayınlanan klavuza göre, söz konusu eylemleri gerçekleştirenler, şiddetli cezalandırılacaklar.

Çin medyasına göre, iletişim sorunu, sağlık çalışanlarının uygunsuz hareketleri ve bu sorunlara karşı tamamlanmamış yasal mekanizma gibi faktörlerden dolayı problemin özelikle zor olduğu vurgulanıyor. Gansu eyaleti sağlık bürosu müdürü Gu Yufen’a göre, sıkıntıların altında yatan nedenlerden biri de tıbbi kaynakların eşitsiz dağılımı. Halkın, kaliteli ekipman ve doktor arzusuyla büyük hastanelere akın ettiği, bunun da sisteme önemli yük getirdiği ve doktor-hasta iletişiminde kaçınılmaz sorunlara yol açtığı ifade ediliyor.