Çin’de Pazartesi akşamı batan yolcu gemisinde kaybolan 345 kişinin sağ kalma olasılığının çok az olduğu açıklandı. Ters dönmüş geminin vinçler yardımıyla düzeltilmesiyle facianın boyutu gözler önüne serildi. Zira yolcu gemisinin pencereleri ya eşyalarla kapanmış ya da büzülerek vatandaşların kurtulma ihtimalini zora sokmuştu.

Çinli yetkililer, ülkenin en uzun nehri Yangtze’nın Hubei eyaleti bölgesinde fırtına nedeniyle batan Doğu Yıldızı (Eastern Star) adlı gemide sağ kurtulma ihtimalinin olmadığını söyledi.

Kazanın yaşandığı andan hemen sonra 456 kişinin bulunduğu gemiden 14 kişi sağ olarak kurtarılmıştı. Şu ana kadar 97 kişinin cesedine ulaşıldı. 345 kişiden ise haber alınamıyor. Kayıp yolcuların, vinçler yardımıyla kaldırılan geminin gövdesinde mahsur kaldığı tahmin ediliyor. Yetkililerin, kayıp kişilere ulaşmayı ve en kısa zamanda 76,5 metre uzunluğunda, 2 bin 200 ton ağırlığındaki baran gemiyi yukarı kaldırmayı istedikleri de ifade ediliyor. Gelecek adımın ise yüzeye çıkarılan gemide, kayıplara ulaşmak. Geminin bu sabah tamamen doğrultulduğu da açıklandı. Çin medyasına göre, kazanın ardından geçen 70 saat içinde 200'den fazla dalgıç 100'den fazla odayı tek tek aradı. Ancak gemide dün açılan üç delik aracılığıyla yapılan aramalarda herhangi bir hayat belirtisine rastlanamadığı da bildirildi.

Söz konusu kazanın Çin’de 70 yılda meydana gelen en büyük gemi kazası olduğu belirtiliyor.

Öte yandan kazada hayatını kaybedenlerin yakınları geminin battığı Jianli şehir medyanında ölen yolcular için mum yakıp dua etti. Jianli’ye ölenlerin yakını olan bin 200 kişinin geldiği belirtildi.

AİLELER KIZGIN

Bu arada kazada yakını kaybeden Guangzhou Üniversitesi’nden emekli Xia Yunchen adlı kadın, basın toplantısının yapıldığı sırada, bu tür basın toplantılarına katılma hakkının olması gerektiğini, dün geldiğinde ölenlerin yakınlarının basın toplantısına alınmayacağının söylediğini ifade etti. Xia, bugün, ölüm pahasına da olsa içeri gireceğini dile getirdi.

Xia, yetkililerin kendilerine bunun bir tabii felaket olduğunu vurguladığını ancak günümüz enformasyon çağında bu söylemin doğru olmadığını vurguladı. Öfkeli kadın, "Wuhan Hava Durumu Müdürlüğü, kazadan iki saat önce hava durumunun çok kötü olduğunu rapor etti ve gemide bu haberin ardından kötü havadan etkilenmemek için durduruldu. Peki gemi neden hareket etti?" diye tepkisini dile getirdi. Xia, son olarak, tabii afetin yanında olayın araştırılmasını istediklerini ve kazada kesinlikle insan hatası faktörünün bulunduğuna inandıklarını dile getirdi.