Çin’in Guangxi bölgesinde geleneksel olarak her yıl yapılan köpek eti yeme festivali, hayvanseverleri ayağa kaldırdı.

Tüm tepkilere rağmen dün Yulin kasabasında başlayan 'Yulin Köpek Eti Festivali'ne tepkiler dinmek bilmiyor. Hayvanseverler, dün yüz tane köpeği bin dolara satın alarak kurtardı. Her yıl gelen tepkilere rağmen, bölgede festival kutlanmaya devam ediyor. Çin medyasına göre, bu gelenek için binlerce köpeğin öldürüldüğü belirtildi.

En sıcak zaman olan 21 Haziran yaz gün dönümü kutlamaları için başlayan festival konusunda değişik inanışlar var. Yerel efsaneye göre, köpek eti yenince hastalıklara karşı korunuluyor ve kötü şans gidiyor.

AĞIZ TADI MI SUÇ MU?

Çin medyasında ise söz konusu festivalin suç mu yoksa ağız tadı mı olduğu tartışılıyor. Çin sosyal medyasında özellikle artan orta sınıf arasında bu festival protesto ediliyor.

Fan Bingbing’in de aralarında bulunduğu Çinli film yıldızları da kısa bir film yaparak protestoya katıldı.

Dünyadan da Twitter üzerinden festivale protestolar geliyor. Chelsea’nin yükselen futbol yıldızı Patrick Bamford ve Alman futbolcu Patrick Kluivert de boykoto katıldı.

SAYGI DUYULSUN!

Bazı Çinlilere göre ise bu bir geleneksel festival ve buna saygı duyulması lazım. Bazılarına göre de köpek ile inek eti arasında bir fark yok. Bazıları da 'olayın abartılmaması gerektiğini ve bunun sadece Çin’in bir kasabasındaki etkinlik olduğunu, Çinlilerin açıkça köpekleri sevdiğini' savunuyor.

Çin sosyal medyasındaki yorumlarda ayrıca, "İnek eti ya da domuz eti yiyoruz, neden köpek eti yemeyelim? İnsanlar yeme alışkanlıklarına karşılıklı saygı göstermeliler." şeklinde ifadeler kullanıldı.

Uzmanlar ise söz konusu tartışmaların kaynağının, eski ile yeni fikirlerin çatışması olarak görüyor.

TARİHÇESİ

Çin tarihinde, halk, atalarına kurban verirken, ritüellerde köpek eti vazgeçilmez bir gurme olarak kullanılıyordu. Bu geleneğin tarihi ise Shang Hanedanlığı’na (MÖ 1600-256) dayanıyor. O zamanlarda köpek eti, saray ziyafetleri ve kurban törenlerinde kullanılıyordu.

Yulin kasabasında da gün ötesinde köpek eti yemenin, Çin’in geleneksel bayramlarından olan Güz Ortası Bayramı’nda yenilen kek gibi olağan olduğu kaydediliyor.

Bunun sadece Çin değil, diğer bazı ülkelerde de paylaşılan bir gelenek olduğu yine Çin medyasına yansıyan bilgiler arasında yer aldı.

KORE’DE DE YENİYOR

Kore’de de halk, sıcak havalarda harareti gidermesi için köpek eti yiyor.

Vietnam’da ise halk, köpek etinin diğer hayvan etlerine göre besleyici ve daha fazla protein içerdiğine, aynı zamanda da kötü şansı kovmak için yardımcı olduğuna inanıyor.

Köpek etinin Asya halkları tarafından tüketildiği yaygın bir kanaat olsa da Daily Mail’e göre, İsviçre kırsallarında halk, köpek eti yeme geleneğini sürdürüyor. Özellikle Appenzell ve St. Gallen bölgelerindeki köylülerin, köpek eti sosisleri yaptıkları da belirtiliyor.