Çin’de şahsi araç sayısının 154 milyona ulaştığı açıklandı.

Devlet medyasına göre, geçen yıl yüzde 20 artışla 17 milyon yeni aracın yollara çıktığı kaydedildi. Çin’deki şahsi araçların ülkedeki tüm araçların yüzde 60’ını oluşturduğu kaydedildi. Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’na göre, ülkedeki her yüz haneye 25 özel araç düşüyor.

Açıklamada ayrıca, Çin’deki 10 büyük şehrin her birinde şahsi araç sayısının 2 milyonu geçtiği, en fazla özel aracın ise başkent Pekin’de olduğu belirtildi.

Çin’de şu an sekiz şehirde plaka sınırlaması uygulanıyor. Başkentte ise araçlar haftada bir gün plakasının son rakamına göre trafiğe çıkamıyor.

Bazı büyük belediyelerin, hava kirliliği ve trafik sonuna neden olduğu için yollardaki araç sayısını azaltmak adına plaka sınırlamasına gitmeyi düşündüğü de ifade edildi. Çin’de geçen yıl ehliyetli sürücü sayısı 247 milyonu geçerken, bu rakam 2013’te sadece 219 milyondu.

Öte yandan ekonominin gelişmesine paralel olarak artan refah seviyesi ve bankaların verdiği araç kredilerinin de yardımıyla araç sayısı artarken, ülkede bisikletlerin sayısında belirgin bir azalma görülüyor. Özellikle, Çin'in büyük şehirlerinde yabancı marka arabalarının sayısı yerli araçlara göre oldukça fazla.