Pekin yönetimi, ABD’ye ait bir askeri uçağın Güney Çin Denizi’nde Çin’in kurmakta olduğu yapay adalar üzerinde uçmasını kınadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hong Lei, U.S. P8-A Poseidon uçağının Çarşamba günü gerekleştirdiği söz konusu uçuşla ilgili olarak, bundan 'son derece rahatsız' olduklarını belirtti. Sözcü Hong, ABD’nin olası bir kazaya neden olmamak için bu tür hareketleri durdurması çağrısında bulundu.

Çin’in devlet televizyonu CCTV’deki yorumda, ABD’nin söz konusu uçuşunun amacının, Çin’in bölgede ne yaptığını öğrenmek ve 'ben buradayım' mesajı vermek olduğu belirtildi.

Hong yaptığı açıklamada, ABD’nin söz konusu adımının sorumsuz ve tehlikeli olduğunu ve bunun bölgesel barış ve istikrara zarar vereceğini ifade etti. ABD’yi uluslararası hukuk ve kurallara sıkıca bağlı kalma ve riskli ve provakatif eylemlerden kaçınması çağrısında bulunduklarını vurgulayan Hong, ülkesinin ilgili bölgeyi yakından izlemeye devam edeceğini ve Çin’in, her türlü deniz ve hava kazalarının yanı sıra adalarının ve adacıklarının güvenliğinin zarar görmesini engellemek için gerekli ve uygun önlemleri alacağını dile getirdi.

Kısa süre önce Çin’in, Güney Çin Denizi’ndeki Spratly adalarında yer alan Fiery Cross mercan kayalıklarını kum ve betonla doldurduğu ve askeri pist inşa ettiği ve bu kayalıkların Filipinlilerin yaşadığı Thitu / Pagasa adasına 25 kilometre uzaklıkta bulunduğu haberleri medyaya yansımıştı.

Çin, zengin petrol ve doğalgaz yataklarının olduğu Güney Çin Denizi’nin yüzde 90’ının kendisine ait olduğunu savunurken, Brunei, Malezya, Filipinler, Vietnam ve Tayvan da bu sularda hak iddia ediyor. Gözlemciler, Güney Çin Denizi’nin, ABD ile Çin arasındaki çıkar çatışmalarının ana merkezi haline geldiğine dikkat çekiyor.