İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan İran'ın nükleer programı görüşmelerinde, Çin’den önemli bir çağrı geldi. İran'ın nükleer programını kısıtlamayı amaçlayan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi beş ülke ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya ve İran arasında yürütülen müzakerelerde Pekin yönetimi, müzakerelerin tıkanması halinde önceki tüm çabaların boşuna gideceği uyarısında bulundu ve uzlaşma çağrısı yaptı.

"P5+1 ve İran" olarak da adlandırılan görüşmelere katılan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin (Lozan’dan ayrılmasının ardından Çin heyetinin ender olarak basına verdiği) yazılı demecinde, görüşmelere siyasi rehberlik vermenin önemli olduğuna değinildi. Açıklamada, farklılıkların giderilmesinin önemine de işaret edildi.

Dün gece biten görüşmelerin ardından basına konuşan Dışişleri Bakanı Wang, uzlaşma sağlanması çağrısında bulundu. Wang, bakanlık düzeyinde yapılan toplantının yararlı olduğunu söyledi. Görüşmelerin 30 Haziran’dan önce kapsamlı bir nihai anlaşmaya ulaşılmasında önemli bir adım oluşturduğunu da ifade den Çin Dışişleri Bakanı, "Çeşitli tarafların temel kaygılarına yanıt verilmeksizin hiçbir anlaşma mümkün olamaz." diye konuştu.

Çin medyasına göre Wang, geriye kalan sorunların birbirine bağlı olduğunu ve tüm katılımcı tarafların çözüm paketi sağlanması için yaratıcı düşünceler geliştirmesi gerektiğini de dile getirdi. Görüşmelere katılan taraflara sorumluluk ve yükümlülüklerini üstlenme çağrısı da yapan Çin Dışişleri Bakanı ayrıca, görüşmelerle ilgili dört öneri de sundu.

İran’ın nükleer sorunuyla ilgili tıkanan görüşmelerin yeni turu, 26 Mart’ta yeniden başlamış ve tüm tarafların Dışişleri Bakanları farklılıkları azaltmak için 29 Mart’ta görüşmelere katılmıştı.