Çin, Norveç'ten ithal ettiği somon balıklarının sağlıklı olduklarını gösteren resmi belgeler için bu ülkeye 18 Nisan’a kadar süre tanıdı.

Çinli yetkiller Norveç’i, konuyla ilgili Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) kurallarını ihlal etmekle suçladı. Ancak Norveç Çiftçi Güvenliği Yönetimi, Çin’in suçlamalarını reddetti. Bazı Norveçli yetkililer, konuyla ilgili herhangi bir önlem alınmadığı taktirde, Çin’e yapılan binlerce tonluk yıllık somon ihracatının tamamen sekteteye uğrayacağı ikazında bulundu.

Çinli yetkililer, Norveç’ten, Çin’e ihraç edilen Norveç somon balıklarında ILA somon virüsü olup olmadığına ilişkin resmi sertifika istedi. Çinlilere göre bir tür grip virüsü olan ILA somon virüsü oldukça tehlikeli. Ancak Norveç Çiftçi Güvenliği Yönetimi ILA somon virüsünün birçok çeşidinin olduğunu, Norveç somon balıklarında görülen virüsünse herhangi bir tehlike içermediğini savundu.

Aftenposten’e konuşan Norveç Çiftçi Güvenliği Yönetimi Başkanı Kristina Landsverk göre Çinliler, ILA virüsünün neden olduğu hastalıkları, kendi kriterlerine göre yorumluyor. Landsverk'e göre Çinliler bu konunda Norveç’te olmayan bir sağlık değerlendirmesine sahip.

Kristina Landsverk, konuyla ilgili Çinlilere birçok düküman da gönderdiklerini söyledi. Norveç sularında yakalanan somonların doğrudan Norveç halkının tüketimine sunulduğu ve halkın herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığını ileri sürdü. "En iyisi Çinlelerle oturup, meseleyi materyallerle masaya yatırmak." diyen Norveçli başkan, Çinlilerle kontağa geçme meselesinde sorunlar yaşadıkları konusunda dert yakınıyor.

Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Başkanı Sigmund Bjørgo ise Çin’in uyarılarına kulak asılması gerektiğini belirtti. Çözüme yönelik kolların sıvanıp, hazırlıklar yapılması gerektiğini ifade eden Bjørgo, Çin’in en büyük 3 yerleşim biriminde hizmet veren 20 restaurantın Norveç balığını reddedip konuyla ilgli kampanya başlattıklarını hatırlatı. Norveçli başkan şöyle devam etti: "Şüphesiz, Norveç ve Çinli veterinerler çözüme yönelik herhangi bir adım atmazsa Çin somon ithalatını tamamen durdurabilir. Meseleninse Çin’in ilk gündeminde yer almasına şaşırmadık."

Çin, 2014 yılında Norveç’ten 3,2 milyar milyon kron değerinde toplam 20 bin 481 tonluk deniz ürünü ithalatında bulundu. Somon balığının 2014’te Norveç’e dünya genelinde toplam getirisi 43,9 milyar kron (5 milyar 567 milyon Amerikan Doları). Oran, 2013’ten yüzde 11 fazla.