Çin, Türkiye’nin almayı düşündüğü ancak beş kez uzattığı hava savunma sistemi ihalesiyle ilgili olarak, Ankara’nın kendi çıkarına en uygun kararı vereceğine inandığını açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hong Lei, konuyla ilgili bir soruya verdiği cevapta, "Çin ile Türkiye arasındaki tartışma ve görüşmeler normal bir ticari alışveriştir. İnanıyoruz ki Türk tarafı kendi çıkarları doğrultusunda en uygun kararı verecektir." dedi.
Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın, bir soru önergesine verdiği cevap, söz konusu ihalenin Çinli şirkete kaldığı şeklinde anlaşılmıştı.
Türkiye son olarak Çin ile füze savunma konusunda çok detaylı görüşmeler sürdürdüğünü açıkladı. Türkiye’nin şartlarından biri olan ortak üretime tek ‘evet’ diyen Çinli şirket, ihalede 3,4 milyar dolarla en düşük teklifi vermişti.
Geçen yıl, Çin’in CPMIEC firmasının ürettiği Hongqi-9 (HQ-9 FD-2000) füze savunma sisteminin Türkiye’deki “uzun menzilli hava savunma füzesi” ihalesini kazandığı haberleri, Çin’de büyük bir zafer olarak görülmüş ve bunun ikili ilişkilere olumlu yansıyacağı yorumu yapılmıştı. Ancak, NATO ve Batı'nın baskısıyla Türkiye, geri adım atmış ve ihalenin süresini beş kez uzatmıştı. Bu durum da Çin’de hoşnutsuzluğa neden olmuş ve Türkiye’nin tutumu samimiyetsiz bulunmuştu.