Çin Dışişleri Bakanlığı, Uygurlara yasadışı yollardan ülkeden çıkmaları için yardım ettikleri gerekçesiyle tutuklanan 10 Türk vatandaşıyla ilgili açıklama yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüleri’nden Hong Lei, Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında konuyla ilgili soruyu yanıtlarken, Çin medyasının duyurduğu söz konusu haberi gördüklerini söyledi. Hong, yasadışı göçle mücadelenin uluslararası toplumun ortak arzusu ve bunun aynı zamanda Çin hükümetinin her zamanki tutarlı pozisyonu olduğunu kaydetti. Bu sorun karşısında uluslararası toplumla yakın ortak bir çalışma yürüttüklerini belirten Çinli sözcü, söz konusu haberde yetkililerin, durumla ilgili yeterli bilgiyi verdiklerini ve ekleyeceği bir şey olmadığını ifade etti.

Çin medyasında 10 Türk vatandaşının, Uygurların Çin’den çıkışına sahte pasaportlar temin etmek iddiasıyla tutuklanmış olduğu belirtilmişti. Haberde ayrıca, Çin’den çıkmak isteyen söz konusu Uygurların beraberinde terörle ilgili ses ve video kaydı da bulunduğu ve bu kişilerin "cihada katılmak için" Türkiye üzerinden Suriye, Afganistan ve Pakistan’a gitmek istedikleri ileri sürülmüştü.