Pekin yönetimi, 'ülkenin kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nden kaçan Uygurların cihadı Çin’e getirmek istediklerini' açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Reuters Haber Ajansı’na gönderdiği açıklamada, "Terörist aşırıcılar, Çin sınırlarını kaçak olarak geçiyor." dedi. Bakanlık, bu kişilerin Güneydoğu Asya ülkelerinden Türkiye’ye, buradan da sözde cihada katılmak için Suriye ve Irak’a gidip, terörist eğitimi aldıklarını, Çin’e dönmek için zaman kolladıklarını savundu. Bakanlık ayrıca, "Bu, Çin’in ulusal güvenliğine ciddi zarar vermesinin yanında ilgili ülke ve bölgelerin güvenlik ve istikrarına tehdit oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Söz konusu ifadeler daha önce de Çinli üst düzey yetkililer tarafından dile getirilmiş ve Türkiye bu konuda eleştirilmişti. Yüzlerce ya da binlerce etnik Uygur'un son yıllarda Çin’in baskısından dolayı bölgeyi terk ettiği bildirilmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin, cihadı Çin’e geri getirmek maksadıyla Ortadoğu’da talim yapmak isteyen takipçilerini bulduğunu da ileri sürdü.

Çin’in son açıklamaları, geçen gün Tayland’dan Çin’e geri gönderilen 109 Uygur'un ardından geldi. Söz konusu iade Türkiye’de de tepkiyle karşılanmış ve insan hakları savunucuları ve ABD’nin, Çin’e geri verilen Uygurların kötü muamele görmesi endişesini artırmıştı.

Mart ayında Şincan’ın Komünist Parti Sekreteri Zhang Chunxian, yetkililerin ülke dışındaki savaştan Çin’e dönen 'aşırıcılara' baskın yapıp tutukladığını söylemişti. Ancak yetkililerin, iddialarını destekleyecek çok az kanıt sundukları ifade edilmişti. Uygur grupları da Çin’in iddialarını yalanlamıştı.