Çin, iç karışıklığın yaşandığı Yemen’e Suudi Arabistan’ın başlattığı askeri harekâtın ardından, Yemen’deki durumdan endişe duyduğunu açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hua Chunying, Pekin’deki olağan basın toplantısında konuyla ilgili soruyu yanıtlarken, Yemen'deki gerginliğin kötüleşmesinden kaygı duyduklarını vurguladı. Hua ayrıca, Çin vatandaşlarına da geçici olarak Yemen’e gitmemeleri çağrısı yaptı.

Sözcü Hua, "İlgili taraflardan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararı, Körfez İşbirliği Teşkilatı'nın çağrısı ve Yemen'deki ulusal diyalog toplantısında varılan anlaşma doğrultusunda yaşanan krizi, diyalog yoluyla çözmelerini arzuluyoruz." dedi.

Yemen'deki taraflara da çağrıda bulunan Hua, aralarındaki fikir ayrılıklarını siyasi diyalog yoluyla çözmeleri ve ülkeyi en kısa süre içinde istikrara ve normal düzene yeniden kavuşturmaları gerektiğini ifade etti.

Öte yandan, Çinli uzmanlar da Yemen’deki iç savaşın mezhepsel nedenlerden dolayı bölgeye yayılabileceği uyarısı yaptı.

Türkiye de Suudi Arabistan’ın Yemen'deki Şii Husilere karşı hava operasyonu düzenlemesini desteklediğini açıkladı.

PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ

Bu arada dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve yine dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 16'sına sahip Suudi Arabistan’ın, Yemen'e müdahale etmesinin ardından küresel piyasalarda petrol fiyatları yükselişe geçti ve petrolün varil fiyatı 60 dolara çıktı.