Çin Dışişleri Bakanlığı, özellikle yurtdışına gidecek Çinli turistlere "doğru dürüst" davranmaları çağrısı yaptı.

Son zamanlarda Çinli turistlerin özellikle yurtdışında bıraktığı olumsuz imaj karşısında Çin Dışişleri Bakanlığı, tatil zamanlarında özellikle yurtdışına gidecek turistlerin uygun davranmaları uyarısı yaptı. Çin medyasına göre, Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Huang Ping, "Zengin oldukları için kasıtlı davranışlardan ve bilgisiz oldukları için de hiçbir şeyden korkmamadan kaçınmalıdırlar." şeklinde konuştu.

"Çinli turistler iyi imaj bırakmalı." diye konuşan Huang, "Çinli turistler yurtdışına gittiklerinde, temel bilinç oluşturmalı, yerel kanunlara sıkı sıkıya uymalı, kendi haklarını akıllıca savunmalı ve taleplerini uygun bir şekilde dile getirmelidirler." ifadelerini kullandı.

Haberlerde, yaklaşan Çin’in bir haftalık geleneksel Bahar Bayramı tatilinde yurtdışına gidecek Çinli turistlerin sayısının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30 arttığı kaydedildi ve uygunsuz davranışların Çin’in gerçek bir utancı haline geldiği vurgulandı.

Ekonomisinin gelişmesine paralel olarak artan refah seviyesiyle birlikte Çinliler, yurtdışına gitmeyi tercih ediyor. Ancak, Çinli turistlerin uçaklarda ve turizm mekânlarındaki davranışları Çin’de ve dünya kamuoyunda olumsuz etki bırakıyor.

Son olarak Tayland’daki otantik ve çok sayıda turist çeken Chiang Rai’daki ünlü Beyaz Tapınak (Wat Rongkhun), ciddi şekilde kirletildiği gerekçesiyle yarım günlüğüne Çinli turistlere kapatılmış ve bu durum Çin’de üzüntüyle karşılanmıştı.

Çin’den yurtdışına giden turist sayısı da geçen yıl ilk kez 100 milyonu geçmiş ve Çinliler turizm ülkelerinin "gözbebeği" haline gelmişti. Bazı ülkeler, Çinli turist çekebilmek için vizelerdeki kısıtlamaları kaldırma ve değişik teşvikler uygulamaya gitmişti.

ÇİN’İN TURİZM GELİRLERİ 545 MİLYAR DOLAR OLDU

Öte yandan, Çin Milli Turizm İdaresi, geçen yıl dış turizm gelirlerinin 56,9 milyar dolar olduğunu açıkladı. Buna göre, Çin’e gelen yabancı turist sayısı yüzde 0,27'lik artışla 26,36 milyon, yurtdışına çıkan Çinli turistlerin sayısı ise yüzde 19,49 artışla ilk kez 100 milyonu geçti. Açıklamada, ülke içindeki turizm seyahatlerinin sayısının yüzde 10,6 artışla 3, 61 milyara ulaştığı da ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, turizm gelirlerinin toplamının geçen yıla oranla yüzde 14,7 artışla 545 milyar dolar olduğu belirtildi.

Havayollarının kapasitesinin artması ve dünya ekonomisindeki iyileşmenin de turizm geliri artışında olumlu rol oynadığı kaydedildi.