Çin’de en büyük yasama organı 12. Ulusal Halk Kongresi toplantıları başladı. Başkent Pekin’deki Büyük Halk Salonu’ndaki görüşmelere Devlet Başkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Keqiang’ın yanı sıra ülkedeki tüm bölge ve etnik unsurları temsilen 3 bine yakın delege katıldı. Başbakan Li, kongrenin açılışında hükümetin çalışma raporunu sundu ve Çin'in 2015 büyüme hedefini yüzde 7 olarak açıkladı.

Başbakan Li, enflasyonun belirleyici unsuru olan tüketici fiyat endeksini yüzde 3 oranında tutacaklarını söyledi. Li ayrıca, işsizlik oranını yüzde 4,5'in altında tutmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Li toplantıda sunduğu raporda, "Bu yıl mücadele edeceğimiz sorunlar geçtiğimiz yıla göre daha da zorlu olabilir." ifadelerini kullandı.

Çin Başbakanı açıklamalarının devamında ise dış ticaretin yüzde 6 artacağına vurgu yaparken, kentsel kesimlerde 10 milyon kişiye iş istihdamı sağlayacaklarını dile getirdi. Li, 2015 yılı büyüme hedefinin ise yüzde 7 olduğunu belirtti. Ekonomik hedeflerin Çin'in gerçekleri doğrultusunda belirlendiğine dikkat çeken Li Kıçiang, "İstikrarlı gelişme, çağdaşlaşmanın gerçekleştirilmesine büyük bir maddi zemin hazırlayacaktır" dedi.

SAVUNMA HARCAMALARI YÜKSELTİLİYOR

Son 20 yıldır savunma bütçesini düzenli olarak arttıran Pekin yönetimi, 2015 yılında savunma için 886 milyar yüen (yaklaşık 142 milyar dolar) harcayacağını açıkladı. Çin Başbakanı tarafından açıklanan rakamın geçen seneki miktardan yüzde 10,1 daha fazla olması ise dikkat çekti.

Uzmanlar savunmaya ayrılan bütçenin resmi rakamlardan çok daha fazla olduğunu belirtiyor. Çin askeri harcamalarına ayırdığı bütçe bakımından dünya genelinde ABD’den sonra ikinci durumda.

YOLSUZLUK VURGUSU

Çin Başbakanı Li çalışma raporunda yolsuzluk konusuna da vurgu yaptı. Konuşmasında Li, "Ülkede yolsuzluk sorunu, şok edici boyutlarda." ifadesini kullandı.

Yolsuzluk ile mücadeledeki katı tutumun sürdürüleceğine dikkat çeken Li, "Yetki gücünü elinde bulunduranlar, her istediklerini yapamaz." uyarısı yaptı.

HAVA KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE

Çin’de giderek ciddileşen hava kirliliğini, yaşam kalitesi üzerindeki 'afet' diye niteleyen Çin Başbakanı, çevre yasalarının sıkı şekilde uygulanacağını vurguladı. Bu konuda ciddi önlemler alacaklarına değinen Li, karbon emisyonunun ülke genelinde bu yıl en az yüzde 3,1 azaltılacağını söyledi. Hava kirliliği sorununun 'halkın büyük bir derdi' olduğuna vurgu yapan Çin Başbakanı, ormanların korunmasından elektrikli taşıtların desteklenmesine kadar uzanan bir dizi taahhütte de bulundu.

Çin Başbakanı açıklamalarının devamında ise geçen bir yılda kalkınmayı engelleyen yapısal unsurlara karşı Çin hükümetinin ekonomi, siyaset, kültür, toplum ve ekolojik uygarlık gibi alanlarda reformları kapsamlı şekilde ilerlettiğini belirtti.

Li Keqiang raporda ayrıca, bu yılın, 12'inci beş yıllık ulusal kalkınma planının uygulanmasının son yılı olduğuna işaret ederek, bu planın etkin şekilde tamamlanması için çaba harcayacaklarını ifade etti. Başbakan Li ayrıca, 13'üncü ulusal planı da hazırlayacaklarını duyurdu.