Pekin Üniversitesi İktisat Fakültesi Finans Bölümü Direktör Yardımcısı Lü Suiqi, özel bir bankanın hissedarlarından istenen belgelerin gecikmesiyle o bankanın yönetimine müdahale etmenin kanunsuz olduğunu söyledi. Lü, Çin'in Bankacılık Denetleme Kurumu'nun (ÇBDK) ancak, likidite veya finans krizi yaşayan bir bankanın yaptığı yanlış politikaları değiştirmesini isteyebileceğini belirtti.

Finans uzmanı Lü, Çin’in özel bankacılık süreci ve bu konudaki uygulamaları hakkında Cihan Haber Ajansı'na bilgi verdi. Lü, Çin’in Bankacılık Denetleme Kurumu’nun (ÇBDK), herhangi bir bankanın herhangi bir yöneticisinden alelacele bir belge istemesinin çok küçük bir ihtimal olduğunu söyledi. Kanunsuz bir işi olmayan, kredi ve sermayesinde bir problemi olmayan bir bankaya yönelik olarak yöneticilerinden bir ay gibi bir süre içinde belge istenmesi ve belgelerin gecikmesi gerekçesiyle bu bankanın yönetimine müdahale edilmesi durumunu ise "kesinlikle kanunsuz" diye niteleyen Lü, "Çünkü ticari bankacılık kanunda net bir kural vardır. Eğer Çin’deki bir bankanın bankacılık kanununa aykırı bir durumu yoksa, ÇBDK’nin herhangi bir gerekçesi olamaz." dedi.

Konuşmasında Lü, "ÇBDK’nın bir bankaya müdahalesinin ancak o bankanın mali konularda ya da finans krizi gibi büyük sorunları olduğunda, diğer finans kurumlarından farklı olarak söz konusu bankaya sıkı düzenleme getirebilir. Sonrasında ise ÇBDK, örnek olarak likidite krizi ve finans krizinde, bankanın yaptığı yanlış politikaları değiştirmesini isteyebilir. Eğer uzun bir süre banka, bu durumu düzelten bir rapor sunamazsa, o zaman değişik önlemlere başvurabilir. ÇBDK, bu durumda bankanın hala devam edip etmeyeceği ya da devlete devredilmesini düşünebilir." ifadelerini kullandı.

ÇİN’DE ÖZEL BANKALARDAKİ HİSSEDARLARIN KAMU ŞİRKETLERİYLE AYRILMAZ BAĞLANTISI VAR

Ülkenin özel bankacılık gelişimi konusunda ise Lü, Çin’de 1990'larda ilk özel banka olan "Minsheng Bank"ın kurulduğunu, son üç yıl içinde de özel bankaların hızlı bir gelişme dönemi içine girdiğini anlattı. Lü konuşmasında, kısa süre önce de yeni iki özel banka kurulduğunu hatırlattı. Çin’de özel bankaların yöneticilerinin, devlet şirketleriyle ayrılmaz bir bağlantısı olduğunu ya da devlet şirketlerinden geldiğini kaydeden Lü, genel olarak, Çin’deki özel bankaların gelişiminin ileriye dönük olarak ilerlediğini ve bu konuda iyimser olduğunu da belirtti.

ÇBDK’nın Çin Devlet Konseyi tarafından kamu yararı gözetilerek, bankaları denetleme yetkisi aldığını anlatan Lü, kurumun özel bankaların gelişimini desteklediğini de vurguladı. Lü ayrıca, ÇBDK’nın özel bankalara yönelik özel bir kanunu olmadığını ancak yeni kurulan yeni banklara yönelik temkinli ve sıkı düzenleme olduğunu aktardı.

Lü, Çin’deki devlet bankalarının şu an ortaklık dönüşümü içinde olduğuna işaret etti.