Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kısa bir ziyaret için Avusturya'nın başkenti Viyana'ya geldi.

Avusturya Başbakanı Werner Faymann ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çipras, Yunanistan'daki krizle ilgili olarak "Ekonomik olarak uygulanabilir bir çözüm istiyorum. Bugün yeni bir dost kazandım." dedi.

Yunanistan ve Avrupa Birliği arasında bir çözüm bulmak için ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini ifade eden Çipras, "Önümüzdeki dört yıl için bir plan üzerinde çalıştık. Yunanistan’ın planları AB ülkelerinin herhangi birinde vatandaşlara yük getirmeyecek. Planın 1 Temmuz’a kadar uygulanmasına başlanması ve geçiş senaryosının belirlenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Avusturya Başbakanı Faymann ise hedeflerinin Yunanistan’ı Euro bölgesinde tutmak ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi olduğunu söyledi. "Mevcut anlaşmalar ile yeni hükümetin istekleri arasında bir çözüm bulunabilir mi? Şu an böyle bir durum gözükmüyor." diyen Başbakan Faymann, "Bundan dolayı endişelerimi ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu. Faymann, özellikle ‘hukuk devletine bağlılığın devamı’ konusunda çağrı yaparken vergi kaçakçılığı ile mücadelenin önemine dikkat çekti.

Yunanistan krizinin çözümünde aktif rol oynayıp oynamayacağı sorulan Faymann, finans piyasalarının kurtarılması ile ilgilenirken gençler arasında yüzde 50’lere varan işsizliği görmezden gelmenin doğru olmayacağını söyledi.

Görüşmeden önce kredilerin vadelerinin uzatılması konusunda desteğini açıklayan Faymann, iktidar ortağı Hristiyan Demokratlar tarafından eleştirilmişti.

Viyana’daki şiddetli kar yağışı nedeniyle geç başlayan görüşme öncesi 100 kişilik bir grup Başbakanlık binası önünde Çipras’a sevgi gösterisinde bulundu.