Nazi dönemi tazminatı konusunda kopma noktasına gelen Almanya-Yunanistan ilişkileri bu kez Rusya ziyareti sebebiyle krize girdi.

Alman hükümetinin Rusya sorumlusu Gernot Erler “Asıl olan AB ülkelerinin Ukrayna politikalarından ötürü Rusya’yla ilişkilerinde ve özellikle de Rusya’ya yönelik AB yaptırımları konusunda birlik içinde olmalarıdır.” çıkışında bulundu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi öncesi Alman devlet 1. kanalı ARD’ye açıklamalarda bulunan Erler, Rusya’ya yönelik AB politikaları konusunda uyardığı Yunanistan’a şöyle seslendi: “Rusya’ya yaptırımlar konusunda AB içinde birlik içinde olunmalıdır. Bu böyle kalmalıdır ve bunda da ısrarcı olunmalıdır.”

Yunanistan başbakanının Rusya ziyaretinde “Yunanistan’ın ana sorunlarının kesin olarak çözüme kavuşturulmayacağından emin olduğunun” altını çizen Başbakan Angela Merkel’in Rusya danışmanı Gernot Erler “ikili görüşmelerde Rusya’dan satın alınan petrol ve gaz fiyatlarının düşürülmesi, Yunanistan’a Rusya’nın uyguladığı portakal ithalatı yasağının kaldırılması ve Rus yatırımcıların Yunanistan pazarına açılmaları konularının gündeme getirileceğini” söyledi.

“RUSYA’DAN YARDIM TALEBİ RİSK OLUŞTURUR” UYARISI

Bu arada Yeşiller Partisi’nin Alman kökenli AB Parlamentosu üyesi Martin Häusling de benzer uyarılarda bulundu. Häusling, “Tüm AB üyeleri ticaret yaptığımız ortaklarımızla tek bir ses olarak konuşmalıdırlar. Buna Rusya da dâhildir.” dedi ve ekledi: “Eğer Rusya Yunanistan’a uyguladığı ithalat yasağını kaldırırsa AB’ye üye bir ülkeyi bu sayede genel ithalat yasağından çıkartacaktır. Bu durum ise Yunanistan’ın Avrupa’dan izole edilmesi tehlikesine yol açabilir.”

Yunan hükümetinin Rusya’ya “bana istisna uygula demesi durumunda bunun oldukça riskli olacağı” uyarısında bulunan Häusling, “Bu Yunan hükümeti için büyük bir yanlış olur.” dedi.

“YUNANİSTAN İÇİN RUSYA BİR PERSPEKTİF OLAMAZ” TEPKİSİ

Diğer taraftan ise aynı konuda Almanya’nın Sesi Radyosuna bir demeç veren Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) AP milletvekili Elmar Brok “Yunanistan’ın Moskova’ya gaz fiyatlarının düşürülmesi için veya AB tarım ürünlerine yönelik Rus ithalat yasağında istisnalar yapılması için müzakerelerde bulunması problem değil. Asıl temel soru Yunanistan’ın bunlarla ilgili ödeyeceği bedelin ne olacağıdır." ifadelerini kullandı.