Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bu akşam Meclis'te müzakerelerin gidişatına ilişkin olarak parlamentoyu bilgilendirirken kreditörlerin Atina'ya sunduğu çözüm önerisine ilişkin değerlendirmede de bulundu.

Başbakan Çipras, müzakerelerde son aşamaya gelindiğini, bu aşamanın da son derece kritik olduğunu kaydetti. Juncker'in sunduğu önerinin kendisini şaşırttığını anlatan Çipras, öneriden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Ayrıca, şu an üzerinde tartışılabilecek tek gerçekçi zeminin Yunanistan'ın kreditörlere sunduğu öneri olduğunu savundu. AB Komisyonu, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın yaptığı öneriyi gerçekçi bulmayan Çipras, “Hükümet irrasyonel önerileri kabul edemez” diyerek öneriyi kabul edemeyeceklerini vurgudı. Çipra, “Bir halka boyun eğdirmek için çalışanlar tam aksi sonuçlar elde edecekler” diye konuştu.

Ülkenin, 2008'den beri içinde bulunduğu kısır döngüden kurtulabilmesi için net şartlar ve borç sorununa ilişkin net bir öneri içeren nihai bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu belirten Başbakan Çipras, sadece bir anlaşmaya değil, Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkmasına ilişkin tartışmayı da sonlandıracak bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Öte yandan, Atina'ya yapılan önerinin kabul edilemez olmasına rağmen, yakın zamanda anlaşmaya varılacağına ilişkin olarak da iyimser olduğunu ifade etti.

Çipras, konuşmasının sonunda hükümetin izlediği müzakere stratejisinin altı önemli noktasını da hatırlattı: Faiz dışı bütçe fazlasının düşük tutulması,
borcun yeniden yapılandırılması, düşük gelirli emeklilerin maaşlarında kesinti yapılmaması, gelirlerin toplumun çoğunluğunun faydalanacağı şekilde yeniden dağıtılması, toplu iş sözleşmelerinin yeniden uygulamaya geçirilmesi, yatırım programı geliştirilmesi...

Bu hafta başında Atina, hazırladığı çözüm önerisini IMF, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası'na sunmuştu. Buna karşılık, çarşamba günü Yunan Başbakanı Aleksis Çipras ile Brüksel'de biraraya gelen AB Komisyonu Başkanı Jean Claud Juncker kreditörlerin kendi önerisini Çipras'a sundu. Juncker'in daveti üzerine anlaşma umuduyla Brüksel'e giden Çipras, teknik heyetlerin müzakere sürecinde hiç gündeme getirmediği mali şartların bu öneride yer almasından rahatsız olmuş ve bu rahatsızlığı dile getirmişti. Özellikle, kreditörlerin, düşük gelirli emeklilere verilen sosyal yardım ödeneklerinin iptaline ve elektrik faturalarındaki KDV'nin yüzde 10 artırılmasına ilişkin talebi Atina'dan büyük tepki almıştı.

Taraflar arasında ortak bir uzlaşı zemini bulunamazken, Atina, perşembe akşamı IMF'ye Haziran ayı içerisinde yapması gereken toplam 1,6 milyar euroluk ödemenin 5 Haziran'daki ilk taksidini ödemeyeceğini, Haziran ayına ait 1,6 milyar euroluk dört taksidi toplu olarak 30 Haziran'da ödeyeceğini bildirdi. Anlaşma sağlanamaması halinde erken genel seçimlere gidilmesi ihtimali kulislerde konuşulurken anamuhalefet lideri Andonis Samaras, bu akşam Meclis'te yaptığı konuşmada, ülkenin yeni bir seçimi daha kaldıramayacağını kaydetti.