Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Ülkenin kreditörlere teslim edilmesini reddettik. Kreditörler istese de istemese de referandum yapılacak" dedi.

Başbakan Aleksis Çipras, 5 Temmuz'da referandum yapılması önerisinin oylaması öncesi bir konuşma yaptı. Yunan Başbakan, "Bugün, Avrupa tarihine geçecek. Halkın onuru oyun değildir. Demokrasinin doğduğu ülkede bunu korumak için hükümet, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ve Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'den referandum izni almayacak. Halkın referandumda vereceği karara saygı duyacağız. Kimse bizi Avrupa'dan atmayacak" diye konuştu.

"Barışı seven bir halkız. Ancak bize karşı savaş ilan ettiklerinde savaşmasını ve zafer kazanmasını biliriz" diyen Çipras, "6 Temmuz'da halkın yetkisi ile çabalarımıza devam edeceğiz" dedi. Anlaşma için ülke ve kişisel çabalarına değinen Yunan Başbakan, "Kişisel olarak elimden geleni yaptım" şeklinde konuştu.

Vatandaşların Yunanistan'ın samimi şekilde müzakere yaptığını bildiğini vurgulayan Çipras, kreditörleri aşırıcı seslere teslim olmakla da suçladı. Seçimlerin ardından halk ve ülke için sert bir mücadele verdiklerini belirten Yunan Başbakan, "Daha önce görülmemiş boğucu şartlarda sırtımız duvara dayanmış şekilde müzakere yaptık" ifadelerini kullandı. Çipras, 5 Temmuz'da yapılacak referandumda Yunan halkını kreditörlerin anlaşma için şart koştukları önlemlere 'hayır' demeye davet etti.