Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras, tek başına iktidar için mücadele edeceğini, ancak bunun gerçekleşmemesi halinde koalisyon hükümeti kuracaklarını söyledi.

Yunanistan'da 20 Eylül'de yapılacak erken genel seçimler öncesi SYRİZA ve ND liderlerinin devlet televizyonu ERT'de başlayan canlı tartışma programı devam ediyor. Seçimlerin hemen ardından hükümet kuracaklarını söyleyen Çipras, tek başına iktidar hükümeti hedeflediğini, bunun mümkün olduğunu belirtti. Sonuç ne çıkarsa çıksın halkın kararına saygılı olacağını vurgulayan Aleksis Çipras, hükümet kurma koşullarını oluşturmak için çaba göstereceğini belirtti. Çipras, merkez sağ Yeni Demokrasi ile koalisyon kurmak istemediğini ifade etti. Geçen hükümette olduğu gibi yine aşırı sağ Bağımsız Yunanlar (ANEL) ile hükümet kurmaya ise sıcak baktığını kaydetti.

Yeni Demokrasi lideri Evangelos Meymerakis ise seçimlerin ardından SYRİZA ile bile olsa ortak bir anlaşma temelinde uzlaşma hükümeti kurabileceklerini söyledi. Geçen seçimlerden bu yana çok şey gibi kendilerinin de değiştiğini söyleyen Meymerakis, Çipras'tan ortak bir çerçeve oluşturulmasını istedi.

Tatışma programı öncesi oldukça keyifli oldukları görülen Çipras ve Meymerakis, canlı yayın öncesi tokalaştı. Programın başlamasının ardından iki lider, ekonomik kriz üzerinden birbirine yüklendi. Zaman zaman liderlerin, sert ifadelerle puan toplamaya çalıştığı programda espri yapmayı da ihmal etmedikleri görüldü. Öte yandan liderlerin birbirine karşı saygılı ifadeler kullanması dikkatlerden kaçmadı. Program kuralları gereği liderlerin karşı görüş belirtmesi için rakiplerine sık sık 'kırmızı kart' göstermeleri programda gülüşmelere sebep oldu.