Yunanistan Başbakan Aleksis Çipras, dün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Yunan-Türk ilişkilerinin tam anlamıyla normalleşmesinin Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına bağlı olduğunu savundu. Çipras, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den Kıbrıs'ta çözüm için Türkiye'ye baskı yapmasını da istedi.

Yunan lider Aleksis Çipras, BM Genel Kurulu çerçevesinde yaklaşık bir hafta süren temaslarını tamamladı. BM Genel Kurulu'nda konuşan, çok sayıda ülke lideriyle bir araya gelen ve Clinton Vakfı'nda (Clinton Global Initiative) düzenlenen bir programa katılan Yunan Başbakan, New York'ta temaslarında ülkesinin ekonomik krizden çıkışı için dış borcunun silinmesi tezine destek aradı.

Son olarak BM Genel Kurulu'na seslenen Çipras, Yunanistan'ın son yıllarda kriz ile mücadele, ekonomi, mülteci ve göçmen akını ile bölge güvenliğine ilişkin görüşlerini aktardı.

Göçmenlere ilişkin Çipras, dış politikanın öncelikle sonuçları düşülmeden tercihlerde bulunma lüksünün bulunmadığını belirtti ve "Avrupa'nın geleceği dışlama duvarları ile inşa edilemez" dedi. Çok şey yapılmış olsa da BM kurulcularının vizyonunun tamamlanmadığını belirten Çipras, fakirlik, şiddet ve insan hakları ihlallerinin arttığına dikkati çekti. Çipras, "Sorunların üstesinden gelmek için eski toplumsal dışlama reçetesine mi yoksa yanlışlarımızdan ders alarak geleceği adım adım güven ve yeterlilik ile kazanma düşüncesine mi devam edeceğiz?" sorunu yöneltti.

EKONOMİK KRİZ

Aylarca süren kreditörler ile istikrar programına ilişkin müzakerelere de değinen Çipras, programın derin reformlar içerdiğini belirttiği konuşmasında ekonomik istikrara dönülmesi için ülkenin borcunun yeniden yapılandırılması temelinin atılması gerektiğinin altını çizdi. Yunan Başbakan, ayrıca kemer sıkma ajandası yerine adım adım kalkınma gündemiyle ilerlemeleri gerektiğini kaydetti. Çipras, ülkesinin GSMH'sının yüzde 25'ini kaybettiğini, dış borcun GSMH'ya oranının yüzde 180'e çıktığını hatırlattı. İşsizliğin ise yüzde 27 olduğunu belirtti.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Yunanistan'ın Türkiye ile ilişkilerini uluslararası hukuka saygı temelinde geliştirmek istediğini anlatan Çipras, Yunan-Türk ilişkilerinin tam anlamıyla normalleşmesinde Kıbrıs sorununun çözümünün ön koşul olduğunu savundu.

Yunan Başbakan, bu çerçevede Yunanistan'ın komşu ülke ile Güven Artırıcı Önlemler diyalogunu desteklediğini belirtti.

"Kıbrıs'ın 41 yıldır Türkiye'nin işgalinden bu yana bölünmüş olduğunu" öne süren Çipras, her iki tarafça da kabul edilecek ve iki toplum yararına olacak şekilde sürdürülebilir bir anlaşmaya ihtiyaç bulunduğunu aktardı.

SURİYE

Yunan Başbakan, Suriye krizine diplomatik bir çözüm bulunmasını ve IŞİD'le sonuç verici şekilde mücadele edilmesini istedi. Çipras, Yunanistan gibi ülkelerin mültecilerin ilk varış noktası olması dolayısıyla desteklenmesini talep etti.

Yunan Başbakan, Filistin devletinin de 1967 sınırlarına göre kurulmasını gerektiğini söyledi.

KERRY ATİNA'YI ZİYARET EDECEK

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile de bir araya gelen Çipras, ikili, ekonomik ve bölgesel konuları ele aldı. Görüşmede Kıbrıs ve Makedonya isim sorununun çözümü de masaya yatırıldı.

Makedonya'yı anayasal adı ile tanımayan Atina, bu konunun çözümüne sıcak baktığını ve bazı geri adımlar atabileceğini aktardı. Çipras, Yunanistan'ın Makedonya sorununun coğrafi sınırlama içeren birleşik bir isim ile çözüme kavuşturulması arzusunda olduğunu belirtti.

Rum gazetelerine göre Ankara ile temasları yoğunlaştırmak isteyen Çipras'ın ABD Dışişleri Bakanı Kerry'den Kıbrıs'ta BM ve AB çerçevesinde bir çözüm için Türkiye'ye baskı yapmasını istedi.

Kerry, Atina'nın bölgesel enerji kavşağındaki rolünü güçlendirmesi için TAP ve IGB hatlarını desteklemesini istedi.

Bu arada Yunan kaynaklara göre Kerry, yakın dönemde Atina'yı ziyaret edecek. Ziyaretin kasım ayında gerçekleşebileceği ifade ediliyor.

"NEW YORK TEMASLARI BAŞARILI"

Yunan hükümet kaynakları, yaklaşık 1 hafta süren ve çok sayıda ülke lideri ile görüşmeler yapan Çipras'ın New York programının başarılı geçtiğine inandıklarını aktardı. Aynı kaynaklar, Yunanistan'ın yeniden uluslararası arenaya döndüğünü ve sorunun değil çözümün bir parçası olmayı arzuladığını belirtti.