Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Kıbrıs sorunu ve çözüm çabalarının Yunanistan hükümetinin önceliği olduğunu söyledi. Çipras, "Sadece tarih değil ortak bir gelecekle de ilişkiliyiz." ifadesini kullandı.

İlk yurtdışı ziyaretini Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne yapan Çipras, Rum lider Nikos Anastasiyadis ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Yunanistan'ın geleneksel Kıbrıs politikasını tekrar eden Çipras, "Kıbrıs, Türk-Yunan ilişkileri için olduğu kadar, bölgenin istikrarı ve barışın güçlendirilmesi için de bir turnosol testidir." dedi.

"Kıbrıs'ta çözüm adil ve sürdürülebilir olması gerekir." diyen Yunan Başbakan, Yunanistan'ın Kıbrıs Rum tarafının Birleşmiş Milletler (BM) ve mevcut anlaşmalar temelinde iki bölgeli, iki toplumlu ve tek ortak vatandaşlığa dayalı federasyon çözümü bulunması çabalarını desteklediklerini söyledi. İki ülke arasında üst düzey işbirliği ve eşgüdüm bulunduğunu belirten Çipras, görüşmelerinde ikili ilişkiler konusunda aynı dalga boyunda bulunduklarını tam anlamıyla teyit ettiklerini kaydetti.

"TÜRKİYE TEHDİT DEĞİL SAYGI DUYMALI"

Kıbrıs'ta Münhasır Ekonomik Bölge'de (MEB) egemenlik haklarının ihlali sebebiyle zor bir dönemde bulunulduğunu öne süren Yunan Başbakan, Türkiye'nin Barbaros'u bölgeye gönderme girişiminin uluslararası hukukun ihlali ve zorunlu müzakereleri sabote ettiğini belirtti. Müzakerelerin sürdürülmesi için Türkiye'nin uluslararası hukuku tehdit etmek değil saygı duyması gerektiğini ifade etti.

Çipras, Kıbrıs'ta bir çözümün Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (Rum) AB çerçevesine katılımının devamını garanti altına alacağını, tüm taraflarla işbirliğine olanak vereceğini, olumlu güçlere imkân tanıyacağını ve bütün taraflara yeni koşul imkanı sunacağını sözlerine ilave etti.

Çipras, ekonomik krizin Yunan ve Kıbrıs Rumlarının haksız fedekârlıklarda bulunmalarına sebep olmakla birlikte iki ülkenin istikrarının ana sütunları olduğunu sözlerine ilave etti.