Yunanistan'da Başbakan Aleksis Çipras ile bügün görüşecek olan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa'da Yunan borcunun silinmesi yanlısı olan büyük bir çoğunluk bulunmadığını söyledi. Syriza lideri Başbakan Çipras, 24 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Ülke borcunu sildirdiğimde kravat takacağım." demişti.

Başkent Atina'da bugün gerçekleşecek ziyareti öncesi Alman Bild gazetesine konuşan Martin Schulz, "Avrupa'da Yunanistan borcunun silinmesi yanlısı olan bir çoğunluk yok. Ancak, Çipras'ı yurtdışına paralarını gönderen milyarderlere vergi koyması konusunda cesaretlendirmek istiyorum." dedi.

Martin Schulz, "Kısa vadede bu mümkündür. Bu, bize Brüksel'de vergi kaçakçılığı ile mücadelede yardımcı olur. Borcun silinmesinden de daha kolaydır." ifadelerini kullandı.

Syriza'nın seçim kampanyası döneminde en önemli söylemlerinden biri, ülke dış borcunun en az yarısını sildirmekti. Toplam dış borcu 320 milyar Euro olan Yunanistan, 2010'dan itibaren kriz gerekçesiyle AB ve IMF'den 240 milyar Euro kredi desteği sağlamıştı.

ÇİPRAS: BORCU SİLDİRDİĞİMDE KRAVAT TAKACAĞIM

Başbakan Aleksis Çipras, Syriza'nın zaferini ilan ettiği 25 Ocak'tan bir gün önce gazeteciler ile sohbet toplantısında, borç sildirme konusuna esprili bir cevap vermişti. Hiçbir ortamda kravat takmaması ile dikkat çeken 40 yaşındaki genç lider, gazetecilerin 'Ne zaman kravat takacaksınız?' sorusuna, espri bir dille, "Ülke borcunu sildirmeyi başardığımda..." ifadelerini kullanmıştı.