Demokrat Parti'nin 2016 başkanlık seçimlerinde ne güçlü başkan aday adayı olan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Bingazi terör saldırısı nedeni ile Kongre’de 11 saat ifade verdi.

11 Eylül 2012'de düzenlenen terör saldırısının üzerinden 3 yıl geçtikten sonra Cumhuriyetçi Partililerin ısrarları üzerine Clinton, Temsilciler Meclisi’nde kurulan özel komisyona ifade verdi.
Cumhuriyetçi Partililerin, Clinton’a Libya’nın Bingazi şehrinde ABD Büyükelçisi Christopher Stevens ile 3 elçilik çalışanın öldürülmesi olayı ile sorular sordu. Rahat tavırlar ile her soruya cevap veren Clinton, Cumhuriyetçi milletvekilleri ile zaman zaman dalga geçti.

Clinton, dışişleri bakanı olduğu dönemde Libya'daki Bingazi Konsolosluğu'na düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlenlendiğini belirtti. Riskli bölgelerde ABD’nin çekilmesi durumunda bu bölgelerde radikallerin güçlendiğini aktaran Clinton, Bingazi Konsolosluğu'nun güvenlik taleplerinin yeterince karşılanmamış olduğunu kabul etti.

Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan ve bu partinin ısrarlı isteği ile Temsilciler Meclisi’nde kurulan özel Bingazi Komisyonua'na ifade veren Clinton, politik yaşamında kendisini en zor durumda bırakan olayla ilgili verdiği cevaplarla siyasette ne kadar tecrübeli olduğunu gösterdi.

CUMHURİYETÇİ VEKİL İLE DALGA GEÇTİ

Cumhuriyetçi Parti’nin Alabama Milletvekili Martha Roby, Bingazi saldırısının olduğu gece Clinton’ın evinde yalnız olup olmadığını sordu. Roby, ‘‘Evinizde kimler vardı? Yalnız mıydınız?’’ sorusuna Clinton, ‘‘Evet, yalnızdım’’ diye cevap verdi. Roby bunun üzerine, ‘‘Bütün gece mi?’’ diye sordu. Clinton, ‘‘Evet, öyleydi’’ dedi ve gülümsedi. Clinton’ın gülmesine alınan Roby, ‘‘Burada komik olan nedir anlamadım. Herhangi birisine bilgi verdiniz mi? (Saldırı ile ilgili) Gülünecek bir şey görmüyorum bunda.’’ dedi. Clinton ise ‘‘Özür dilerim, saat 19:15 ve biraz düşüncesizce oldu. Bu da kayda geçsin’’ şeklinde cevap verdi.

Büyükelçi Stevens’ın bu ülkenin riskli olduğunu bildiğini aktaran Clinton, ‘‘Stevens riskin farkındaydı ancak o dönemde Libya'dan çekilmenin hata olacağını düşünüyordu.’’ dedi.
Clinton, Cumhuriyetçilerin siyasi kazanç için Bingazi olayını suistimal etmekle suçladı.

Demokratlar, Cumhuriyetçilerin yönettiği oturumun, "Clinton'ın başkanlık yarışına zarar vermek için düzenlenmiş bir cadı avı" olduğunu savundu. Demokrat Partili Komite üyesi Milletvekili Elijah Cummings, Cumhuriyetçilerin ısrarı ile yapılan özel oturumu eleştirdi. Halkın vergisinin siyasi rant için çarçur edildiğini savunan Cummings, komitenin Clinton’ın seçim kampanyasını bozguna uğratmak amacı ile işbaşında olduğunu ifade etti.

Sabah saat 10 da başlayan özel oturum 11 saat sürdü.

KONGRE’DE BİNGAZİ İÇİN 21, 11 EYLÜL İÇİN İSE 22 OTURUM YAPILDI

Demokratların Bingazi üzerinden Cumhuriyetçilerin siyasi kazanç elde etmeye çalışmakla suçluyor. Bingazi saldırısının araştırılması 17 ay sürmüş ve bu ABD’ye 4,5 milyon dolara mal olmuştu. Bugüne kadar Bingazi terör saldırısını araştırmak amacıyla Kongre’de 21 oturum yapıldı. 11 Eylül terör saldırılarını soruşturmak için ise Kongre’de 22 oturum gerçekleştirilmişti. 11 Eylül saldırısının olduğu dönemde başkan olan George W. Bush ile yardımcısı Dick Cheney Kongre’de 2004 yılında yapılan kapalı oturumda yalnızca 3 saat ifade vermişlerdi.