Almanya'nın Berlin şehrinde her yıl yaz mevsiminde çocuklar için FEZitty Çocuk Şehri kuruluyor. FEZitty’de her yıl aralarında Türk çocukların da yer aldığı değişik uluslardan binlerce çocuk hem hoşça vakit geçiriyor hem de sorumluluk almayı öğreniyor. Yaz tatilini Berlin’de geçiren çocuklar için her yıl, kısaca FEZ olarak bilinen Aile Merkezi'nde kurulan çocuk şehri FEZitty kapılarını dün törenle açtı. “Hauptstadt der Kinder FEZitty” (Çocukların Başkenti FEZitty) adıyla bu yıl onuncu kez açılan oyun kenti, her yıl 20 ila 30 bin çocuk için hem hoşça vakit geçirdikleri hem de oynayarak hayatı öğrendikleri bir etkinlik.

FEZitty de çocuklar için çalışmak, kendi parasını kazanmak, üniversitede okumak, belediye başkanı seçilmek, bankacı veya sirk artisti olmak, bir iş yeri açmak veya hayatını gazeteci, postacı, tezgahtar, çöpçü, aşçı, boyacı badanacı olarak kazanmak mümkün. FEZitty Oyun Şehri’ne yaşları 6 ile 14 arasında olan her çocuk istisnasız girilebiliyor. Şehre giren çocukların yaptığı ilk hareket iş ve işçi bulma kurumuna gidip bir meslek seçmek. Çocuklar 600’a yakın meslekten birini seçip işe başlıyor. 4 saat çalışan FEZitty vatandaşı olmaya hak kazanıyor ve seçimlerde oy kullanabiliyor. Belediye başkanı haftada bir seçiliyor. Dolayısıyla yerel meclis de haftada bir değişiyor.

BAŞKANLIK, 'SORUMLULUK' İSTEYEN BİR İŞ

FEZitty’in bu yaz ilk belediye başkanı 14 yaşındaki Anton Heinicke oldu. Heinicke başkanlığın “sorumluluk” isteyen bir iş olduğunu hemen fark etti; zira çocukların şehrinde herhangi bir sorun, bir anlaşmazlık olunca herkes hemen başkana koşuyor ve çözüm bulmasını istiyor. FEZitty’de belediye binasından üniversiteye, bankadan süpermarkete, tiyatrodan sirke kadar çok sayıda kurum ve kuruluş hizmet veriyor. Buralarda eleman olarak çalışanlar en az bir saat çalışmak zorundalar. Bir saatlik çalışma karşılığında “5 Wuhli” kazanılıyor.

“Wuhli” FEZitty’in para birimi. Gerçek hayatta olduğu gibi kazanılan para vergilendiriliyor ve vergi çıktıktan sonra çalışana bir saatlik emek karşılığında 4 Wuhli kalıyor. Bu para ya bankada tasarruf olarak değerlendiriliyor ya da arzu eden çocuklar marketten alışveriş yaparak, tiyatroya veya sirke giderek, çocuk restoranı Mampfhafen’da yemek yiyerek ya da Aile Merkezi’ndeki gölde feribot turuna çıkarak harcıyor. Çocuk şehrinde medya da unutulmamış. Her gün FEZitty Gazetesi adı altında bir gazete çıkarılıyor ve de FEZitty Televizyonu’ndan yayın yapılıyor.

Tüm bunlar olurken FEZitty’de çocuklara yetişkin oyun pedagogları rehberlik ediyor veya bazı mesleklerde meslek erbapları çocuklara mesleğin inceliklerini anlatıyor. FEZ Aile Merkezi’nde çok büyük bir alana kurulan FEZitty Çocuk Şehri’nin kapıları 28 Ağustos’a kadar açık kalacak. Çocuk şehrine gitmek için önceden kayıt yaptırmaya gerek yok. FEZ Aile Merkezi, Strasse zum FEZ 2, 12459 Berlin adresinde bulunuyor. Daha geniş bilgi www.fez-berlin.de adresinde bulunabilir.