Connecticut eyalet Kongresi, eyaletin valisi, federal senatörleri ve milletvekillerine, Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukların durdurulması için bir mektupla çağrıda bulundu.

Mektubu Eyalet Kongresi’nde düzenlenen 5. Türk günü kutlamasında kaleme alanlardan Meclis Başkan Yardımcısı Kevin Ryan okudu. Mektubu neden kaleme aldıklarını açıklayan Ryan, Türkiye ile Amerikan’nın yarım yüzyılı aşkın süredir müttefik olduğuna dikkat çekti. Türkiye’yi ve Türk insanını çok sevdiğini aktaran Ryan, ancak son dönemlerde yaşanan hukuksuzluklar ile basına karşı sürdürülen baskılardan dolayı ciddi endişe içinde olduklarını vurguladı.

Eyalet Valisi Dannel P. Malloy ile eyaletin federal iki senatörü ve beş milletvekiline ayrı ayrı gönderilen mektupta, ilgili kimselerden Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklar ve basına yönelik baskılara karşı daha aktif rol almaları talep edildi. Eyalet Kongresi adına kaleme alınan mektupta, Türkiye’de son dönemlerde basın hürriyeti gibi hukukun üstünlüğü ve insan haklarının da ihlal edildiğine işaret edildi. Mektupta, "Bakanların ve üst düzey yöneticilerin isminin de karıştığı 2013 aralık ayında ortaya çıkan yolsuzluk olaylarından sonra basının ve gazetecilerin üzerindeki baskılar artmıştır. Daha da ötesi Hükümet, baskı politikalarını her alanda yaygınlaştırabilmek amacıyla yargı sistemini yeniden şekillendirmiş ve üst düzey yargı kademesinde değişikliğe gitmiştir." ifadeleri yer aldı.

Basına karşı artan baskılar neticesinde Samanyolu Yayın Grubu CEO’su Hidayet Karaca, gazeteci Mehmet Baransu’nun soru işaretleri ile dolu gerekçelerle hapiste tutuldukları belirtilen mektupta, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Sedef Kabaş’ın da gözaltına alındığı hatırlatıldı. Erdoğan yönetimini eleştirenler bugün Türkiye’de "Demir yumruğu yüzünde hissediyor." denilen Kongre mektubunda, Türk hükümetinin zulmünü durdurmak için ilgili kimselerden harekete geçmeleri çağrısı yapıldı. Mektup, "Dünya da demokrasi adalarından olan ülkenin (Türkiye) durumu sizlerin desteği olmadığı takdirde daha da riske edilmiş olunacak." sözleri ile son buluyor.

MECLİS, HOCALI KATLİAMINI DA KINADI

Yüzlerce kişinin katıldığı 5. Türk Günü etkinliğinde ayrıca Kongre adına Meclis Başkan Yardımcısı Ryan, Hocalı katliamını kınayan bir tavsiye kararını da Connecticut Türk Kültür Merkezi (TCC) Başkanı Ömer Faruk Kızılca’ya verildi. Connecticut eyalet Kongresi, geçtiğimiz yılda Hocalı katliamını kınayan bir tavsiye kararı alarak TCC Connecticut yetkililerine vermişti. Geleneksel Türk Günü etkinliğine katılan onlarca eyalet milletvekilleri ve senatörler de Anadolu insanı ile kültürüne olan beğenilerini dile getirdi.

Kongre’deki Türk Günü etkinliği Meclis genel kurulunda Connecticut TCC yetkililerine yönelik yapılan teşekkür konuşması ile son buldu.