İtalya'nın Giglio adası açıklarında kayalıklara çarparak yan yatan ve 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan Costa Concordia faciası davası dün sonuçlandı. 26 yıl hapsi istenen kaptan Francesco Schettino'nun 16 yıl hapis cezasına çarptırıldığı açıklandı.

13 Ocak 2012'de Giglio adası açıklarında gerçekleşen 32 kişinin hayatını kaybettiği ve 157 kişinin de yaralandığı Costa Concordia faciası için görülen dava sonuçlandı. Davanın tek sanığı olan ve 26 yıl 3 ay hapsi istenen gemi kaptanı Francesco Schettino, mahkeme tarafından 16 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hakimlerin açıkladığı karara göre Schettino, gemiyi kasıt olmadan batırdığı için 5 yıl; kasıtsız ve birden fazla ölüm ve yaralanmaya sebebiyet vermekten 10 yıl; gemiyi terk etmek ve yolcuların tahliyesinde yetersiz kalmaktan 1 yıl olmak üzere toplam 16 yıl 1 ay hapis cezası verildiği ifade edildi. Ayrıca Schettino'nun 5 yıl boyunca profesyonel gemi kaptanlığı yapmak ve de kamu kurumlarına girmekten ömür boyu men edildiği kaydedildi.

Öte yandan Grosseto mahkemesi Schettino'nun tutuklanmasını reddetti ve yurtdışına kaçma ihtimali iddialarını da reddederek pasaportunun iptal edilmemesine karar verdi.

Kaza sonrası oluşan çevre kirliliği, yolcuların uğradıkları zararlar, belediye ve bakanlıkların harcamalarının hem gemi kaptanı Francesco Schettino hem de gemi şirketi Costa Crociere'nin karşılamasına karar verildiği bildirildi. Buna göre Başbakanlık'a 1 milyon, Çevre Bakanlığı'na 1 buçuk milyon, İçişleri Bakanlığı'na 500 bin, Sivil Savunma Bakanlığı'na 500 bin, Toskana Bölgesi'ne 300 bin ve 20 milyon tazminat isteyen Giglio Adası Belediyesi'ne ise 300 bin Euro verilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi. Ayrıca gemi yolcularının her birine 30 bin Euro tazminat verilmesi ve bunların da yine gemi kaptanı Schettino ve gemi şirketi Costa Crociere tarafından karşılanmasının karara bağlandığı açıklandı.