Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), VICE News muhabirlerine tercümanlık yapan Irak asıllı gazeteci Muhammed İsmail Resul’un bir an önce serbest bırakılması yolunda Türk hükümetine çağrıda bulundu.

Kurum tarafından yapılan açıklamada ayrıca Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink’in gözaltına alındığını ancak hapishaneden yabancılar şubesine nakledildiğine dikkat çekildi. CPJ, Geerdink hakkında dava açılıp açılmadığının belirsiz olduğunu da vurguladı.

New York merkezli kurum, Muhammed Resul’ün VICE News’e çalışan İngiliz asıllı Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury ile birlikte "teröre örgütüne yardım" suçlaması ile tutuklandığını hatırlattı. CPJ, Hanrahan ile Pendlebury’in serbest bırakıldığını ancak Resul’un Adana Kürkçüler hapishanesine sevk edilerek tutukluluk halinin sürdüğüne dikkat çekti.

Güneydoğu’da gazetecilerin gelişmeleri takip etmesinin giderek zorlaştığına işaret eden CPJ Genel Direktör Yardımcısı Robert Mahoney, "Hükümet, gazetecilerin ülkede rahat çalışmalarına izin vermeli. Bunun içinde öncelikle Muhammed İsmail Resul’ü derhal serbest bırakmalı ve Frederike Geerdink’in işine devam etmesine müsade etmeli." dedi.

Açıklamada, Geerdink’in Ocak ayında tutuklandığını, Şubat'ta ise hakkında "propaganda yapmak" suçlaması ile dava açıldığına da işaret edildi. Greendink’in Nisan ayında çıktığı mahkemede de suçsuz bulunduğu ifade edildi.

‘‘HÜRRİYET ATTIĞI TWIT NEDENİ İLE SALDIRIYA UĞRADI’’

CPJ, dün yaptığı yazılı açıklama ile Hürriyet Gazetesi’ne yapılan saldırıya da yer verdi. Kurum, Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın bir televizyonda yaptığı açıklama ile ilgili Hürriyet gazetesinin attığı twit sebebiyle saldırıya maruz kaldığına dikkat çekti.

Hürriyet Gazetesi'nin yanı sıra aynı binada bulunan Radikal ile Doğan Haber Ajansı’nın da saldırıdan nasibini aldığı bildirildi.

Hürriyet yazı işlerinin atılan mesajın bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını söylediğini ve ardından da sildiğini belirten CPJ, bu hata nedeniyle gazete hakkında soruşturma başlatılarak haklarında 4 yıla varan hapis cezasıyla dava açıldığının altını çizdi.