Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’da 'Gençlik Şöleni'nde yaptığı konuşmada Avrupalı Türklerden 7 Haziran seçimlerinde oy kullanmalarını istedi. Seçimlerde Almanya’daki seçmenlerin belirleyici rol oynayacağını vurgulayan Erdoğan, "Oy kullanmak bir külfet değil tam tersine bir ayrıcalıktır. Sesinizi en iyi şekilde duyurabileceğiniz yer, dağlardaki silahlar değil sandıktır." diye konuştu.

Karlsruhe Messe Arena’da düzenlenen şölende Erdoğan, konuşmasına başlamadan önce tüm kadınların Anneler Günü’nü kutladı.

Almanya’da yaşayan yaklaşık 1 milyon 450 bin seçmenin oy kullanmasının öneminden bahseden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Her bir kardeşim şunu çok iyi bilmelidir; kullanma hakkına sahip olduğunuz oy kesinlikle sadece bir oy değildir. Meşhur bir söz var; ‘Bir mıh bir nalı kurtarır, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan orduyu, bir ordu bir milleti kurtarır’. Sahip olduğunuz oya bu anlayışla yaklaşmanızı istiyorum.”

“CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE BAZI AKSAKLIKLAR OLDU”

Gümrüklerde oy kullanma zorluğu sebebiyle yurtdışında yaşayan vatandaşların seçme haklarını yeterince değerlendiremediklerine işaret eden Cumhurbaşkanı, “Biz, yurtdışındaki vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerdeki temsilciliklerde oy kullanmalarının yolunu açmış bulunuyoruz. Malum ilk defa cumhurbaşkanlığı seçiminde bu uygulamada bazı aksaklıklar oldu.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde istenilen neticenin alınamadığını söyleyen Erdoğan, “İstediğimiz neticeyi alamadık; yeterli bilgilendirmeyi yapamadık; ama bu seçimde yurtdışındaki kardeşlerimizin en az Türkiye’deki oy kullanma oranındaki bir yoğunlukta sandık başına gideceklerine inanıyorum.” diye konuştu.

Yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının sayısının yaklaşık 6,5 milyonu bulduğunu ve bu sayının Türkiye’de en az 6 büyükşehir statüsündeki bir şehir ettiğini anlatan Erdoğan, “Bunları ihmal eden bir parti Türkiye’deki en az 6 büyükşehir statüsündeki şehri gözden çıkarmış olur. Hiçbir siyasetçinin, partinin böyle bir lüksü olamaz. Ben, sizlerden elinizdeki gücü en iyi şekilde kullanmanızı özellikle rica ediyorum. Almanya’daki ve Avrupa’daki sandıkların tümünü sevginizle, aşkınızla, azminizle doldurmanızı rica ediyorum.” dedi.

ALMANYA CUMHURBAŞKANI: TÜRKİYE’NİN REFAH DÜZEYİNİN NE DENLİ ARTTIĞINI GÖRÜYORUM

Almanya Cumhurbaşkanı ile önceki gün bir görüşme yaptığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “O görüşmede bana şu ifadeyi kullandı: Dedi ki, Türkiye’nin refah düzeyinin ne denli arttığını görüyorum dedi. Bunu ziyaretimde de hissettim dedi. Onun için bizim Almanya’da bulunan Türk kökenli vatandaşlarımızla ve burada bulunan soydaşlarınızla münasebetlerimiz çok daha farklı çok daha olumlu bir bakış sergiliyoruz. Bunu özellikle bilmeniz gerekir.”