KKTC'nin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük bayramı kutlamaları çerçevesinde Lefkoşa’daki Atatürk Anıtında tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, askeri ve sivil yetkililerle, kurum, kuruluş dernek, okul ve üniversite temsilcileri katıldı.

Tören protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti. Anıt özel defterinin imzalanmasıyla tören sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anıt özel defterine şunları kaydetti:

“Aziz Atatürk; 41 Yıl önce bugün, büyük Türk milleti ve onun ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türkü varlığına ve özgürlüğüne kast edenlere karşı güç ve gönül birliği içinde omuz omuza mücadele ettiler. Bu varoluş mücadelesinin bir armağanı olan Barış ve Özgürlük Bayramı KKTC topraklarında şan ve şerefle dalgalanan ay yıldızlı bayraklarımız altında yine büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin haklı davasında bugün olduğu gibi yarın da, Anavatan garantör ülke olarak sorumluluklarını hassasiyetle yerine getireceği konusundaki kararlılığımızı bir kez daha yineliyorum. Bu vesileyle, her biri fedakârlık ve kahramanlık abidesi olan şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum. Ruhunuz şad olsun.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı anıt özel defterine şunları yazdı:

“Aziz Atatürk; 15 Temmuz 1974 Faşist Yunan Cuntası’nın öncülüğünde gerçekleştirilen askeri darbeye karşılık 20 Temmuz günü yer alan askeri harekât, Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasını engellediği gibi Ada’da iki kesimli iki toplumlu yapının kurulabilmesinin de önünü açmıştır. Bu çerçevede Kıbrıslı Türklerin barış, özgürlük, eşitlik ve güvenlik içinde yaşayabilmelerinin alt yapısı 41 yıldan beri hazırdır ve bunca yıldır ulaşılamayan böylesi bir çözümü ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ ilkesi çerçevesinde yaşama geçirmek için büyük bir çaba harcamaktayız. Kıbrıs Türk halkının varlığını bir daha tehlikeye atmayacak onurlu bir gelecek için ilkelerinizden aldığımız ilhamla mücadele ederken, sizi bir kez daha saygıyla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

Törenin ardından Erdoğan, Mücahitler Parkı’nda kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla da bir süre sohbet etti.