Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü IŞİD’i ümmeti parçalamak isteyen önemli bir virüs olarak tanımladı. Erdoğan, "DEAŞ ümmetimizi parçalamanın gayreti içerisinde olan önemli bir virüstür. Bütün bu silah kaynakları nereden? Bu parasal kaynaklar nereden? Kendilerinin böyle bir kaynağı yok." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile ortak basın toplantısı düzenledi. Gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerin verimli bir şekilde geçtiğini, kritik bir dönemden geçildiğini kaydeden Erdoğan, böyle bir dönemdeki ziyaretin öneminden söz etti. Yarın İstanbul’da Dünya Barış Zirvesi’ni topladıklarını kaydeden Erdoğan, başbakanlığı döneminde Irak’ı üç kez ziyaret ettiğini ifade etti. Erdoğan, Türkiye ile Irak’ın bu coğrafyanın ev sahipleri olduğunu kaydederek iki ülke arasında yüzyıllara dayanan bir dostluğun olduğunu söyledi. Ayrıştıran değil birleştiren, çatıştıran değil barıştıran bir anlayışla hareket ettiklerini kaydeden Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduklarını aktardı. Zorlu dönemde Irak’a nasıl yardımcı olabileceklerini görüştüklerini belirten Erdoğan, IŞİD’le mücadelede Irak’ın yanında olduklarını vurguladı. Erdoğan, "DEAŞ terörün ana hedefi bölgedeki Müslümanlar olmuş, medeniyetimizin en güzide eserleri, kütüphaneleri, camileri, türbeleri olmuştur. Bu belayla mücadele palyatif tedbirlerle mümkün değildir. Şayet başarılı olunmak isteniyorsa bataklığı kurutmayı amaçlayan, küresel boyutta ve kapsamlı bir stratejinin benimsenmesi şarttır." diye konuştu.

'DEAŞ, ÖNEMLİ BİR VİRÜSTÜR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "DEAŞ ümmetimizi parçalamanın gayreti içerisinde olan önemli bir virüstür. Bunu böyle görmemiz lazım. Başkaları aynı yolu izlemektedir. Burada da DEAŞ’ı ciddi manada kullanmaktadırlar. Sonuç, tabii ki DEAŞ’ın lehine gözükmekte, örgüt kazançlı çıkmaktadır. Bütün bu silah kaynakları nereden? Bu parasal kaynaklar nereden? Kendilerinin böyle bir kaynağı yok. Peki nereden geliyor? Bunun üzerinde ısrarla durulması lazım. İslam dünyasının dışındaki gayri İslami, Hıristiyan dünyasından vesaire bu örgütün içerisinde yer alanlar, herhalde buraya benimsedikleri için yer almıyorlar. Bu soruya da bir cevap bulmamız lazım." dedi.

'BATI’NIN YAKLAŞIM TARZINI KESİNLİKLE LANETLİYORUM'

Akdeniz’de hayatlarını kaybeden sığınmacıların gemilerinin batırılması konusunda Avrupa Birliği’ni (AB) eleştiren Erdoğan, "Batı’nın bu yaklaşım tarzını kesinlikle kınıyorum ve lanetliyorum. Böyle bir yaklaşım tarzı olamaz." diye konuştu.

IRAK CUMHURBAŞKANI: BEN DE ‘VİRÜS’ DEMEK İSTİYORUM

İnsani bağlamda Irak’a yaptığı destekten dolayı Türkiye’ye teşekkür eden Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, ilişkilerin sağlam ilkeler üzerinde kurulmasını arzu ettiklerini kaydetti. Türkiye’nin gelişmesini büyük bir takdirle takip ettiklerini kaydeden Masum, Irak’ın her zaman Türkiye ile ilişkilerine önem verdiğini anlattı.

IŞİD'in her türlü ahlaktan uzak bireylerden oluşan bir örgüt olduğunu ifade eden Masum, "Sayın Cumhurbaşkanı’nın da bahsettiği gibi ‘virüs’ demek istiyorum. Gerçekten büyük bir virüs, bir yerden başka bir yere intikal eden bir virüs. Bu bağlamda da Türkiye ve bölge ülkelerinden Irak’a büyük afetle mücadelesinde destek olmasını istiyorum." şeklinde konuştu.