Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan’ın 'ev sahibini bastıran yavuz hırsız' kabilinden davrandığını ifade ederek, 24 Nisan gününde Türkiye olarak Ermenistan gibi bir gündemlerinin olmadığını söyledi. ABD Başkanı Obama’nın ‘soykırım’ ifadesini kullanmayacağını umduğunu ifade eden Erdoğan, "Ben Sayın Obama’dan zaten böyle bir şeyi gerçekten duymak istemem. Böyle bir şeyi de beklemiyorum. Çünkü Türkiye’nin Amerika’nın nezdindeki yeri bellidir." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD Başkanı Obama’nın 1915 olayları için ‘soykırım’ tabirini kullanıp kullanmayacağının sorulması üzerine "Ben Sayın Obama’dan zaten böyle bir şeyi gerçekten duymak istemem. Böyle bir şeyi de beklemiyorum. Çünkü Türkiye’nin Amerika’nın nezdindeki yeri bellidir. Ve bu olaylar karşısındaki tavrı bellidir. Altı yıllık Amerika’daki başkanlık dönemi var. Benim de 12 yıllık başbakanlık, şurada bir yedi aylık da cumhurbaşkanlığı sürecim var. Biz bu süre içerisinde yaptığımız görüşmelerde zaman zaman bu konuyu aramızda görüşmüşüzdür. Bu konudaki kanaatimin, düşüncemin ne olduğunu ve konuyla ilgili yaklaşımımızın, bu işin siyasetçilerin eliyle değil tamamen tarihçilere bırakılması ama Ermenistan’la yakından uzaktan hiçbir ilişkisi olmayan ve benim ülkemde yaşayan Ermenilerle yakından uzaktan hiçbir ilişkisi olmayanların bu konuyu bir siyasi polemik vesilesi yaparak kendi parlamentolarına taşımasını her zaman kınadık. Böyle bir yanlış olamaz. Hiç ilgisi, alakası yok, masaya oturuyorlar." diye konuştu.

'KİMSE BARIŞI ARAMANIN GAYRETİ İÇİNDE DEĞİL'

Türkiye’nin birçok girişimine rağmen Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’nin çok çok gerisinden geldiğini kaydeden Erdoğan, AB’nin en son açıklamasında vurguladığı ‘arşivlerin açılması’ konusunu kendilerinin 12 yıldır dillendirdiğini söyledi. Türkiye’de 100 bine yakın Ermeni’nin yaşadığını ve yarısının vatandaş olduğunu kaydeden Erdoğan, "Kimse bir barışı aramanın gayreti içinde değil. İşte Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sıkıntı. Uluslararası karar organları Azerbaycan’ın haklılığına yönelik karar verdiği halde hala Nahçıvan-Karabağ bölgesindeki sorunlar çözülememiştir. 23 yılı buldu neredeyse. Üç tane aracı ülke var; ABD, Rusya, Fransa. Bir araya geliyorlar, konuşuyorlar, dağılıyorlar ama oradaki sıkıntı devam ediyor. Dünya böyle bir gariplik üzerinde devam ediyor." dedi.

'24’ÜNDE ERMENİSTAN’DA KENDİLERİ ÇALIP, KENDİLERİ OYNAYACAK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Şimdi 24’ünde de Ermenistan’da bir araya gelecekler. Kendileri çalıp, kendileri oynayacaklar. Konuşacaklar, edecekler. Türkiye’ye hakaretler edecekler. 24 Nisan’da da biz de Çanakkale’de bir araya geleceğiz. Ama Çanakkale’de bizim gündemimizde Ermenistan yok."

'YAVUZ HIRSIZ EV SAHİBİNİ BASTIRIR'

23 Nisan’da İstanbul’da dünya barışını konuşacaklarını kaydeden Erdoğan, "24 Nisan Çanakkale 100. Yıl kutlamalarını, Ermenistan ‘yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ kabilinden, güya onlara misilleme yapıyormuşuz havasında konuşuyor. Böyle bir değerlendirmenin içine giriyor. Bizim öyle bir derdimiz yok. Bizim öyle bir endişemiz de yok. Orada ne konuşurlarsa konuşsunlar 24 Nisan Türkiye’ye gelen 100’e yakın devlet başkanı, başbakan, bakanlar, büyükelçiler orada ne yapıldığını gayet iyi görecekler." diye konuştu.