Fransa'da Cumhurbaşkanı François Hollande'ın güvenliği ile ilgili ortaya atılan iddialar tartışma yarattı.

Le Monde gazetesinde yer alan habere göre, Ocak ayında Fransa'yı hedef alan terör saldırı sonrası güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı Fransa'da Cumhurbaşkanı Hollande'ın güvenliği ihmallerle dolu.

Gazete, Hollande'ı korumakla sorumlu bu birimdeki bazı polis memurlarının temel sağlık kontrolü ve gerekli eğitimden geçirilmediğini iddia etti. Gazeteye konuşmayı kabul eden Hollande'ın yakın koruma ekibinden 3 polisin verdiği bilgilere dayandırılan haberde, koruma ekibinde güvenlik açıkları ve tutarsızlıkların bulunduğu iddia edildi. Korum ekibindeki polislerin psikolojik sıkıntılarının bulunduğu ve atış eğitimi noktasında da sıkıntılarının olduğu aktarıldı. Gazeteye konuşan koruma birimindeki bir polisin, "Yarın sokakta silahlı bir çatışma olsa doğru karşılığı verecek yeterliliğe sahip değiliz." ifadeleri dikkat çekti.

YA PAPARAZZİLERİN ELİNDE SİLAH OLSAYDI?

Ayrıca 7 Ocak'ta 12 kişinin hayatını kaybettiği Charlie Hebdo'ya yönelik terör saldırısını hatırlatan koruma görevlilerinden biri, saldırıdan birkaç dakika sonra, saldırganlar henüz yakalanmamışken Hollande'ın olay yerini ziyaret ettiğini hatırlattı. Hollande dergiye girmeden eğitimli bir köpekle bile dergide bomba aramasını yapılmadığına dikkat çeken koruma polisi, "Cumhurbaşkanını intihar eylemi yapılması muhtemel bir yere getirdik." itirafından bulundu. Dergiye konuşan koruma görevlileri, François Hollande'ın korunması zor bir cumhurbaşkanı olduğunun da altını çizdi. Hollande'ın basına da yansıyan sevgilisi Julie Gayet ile gece korumalarından habersiz gizlice buluşmasını buna örnek olarak gösterdi. Hollande'ı yakalayan paparazzilerin elindeki fotoğraf makinesinin silah olabileceğine dikkat çekti.

KORUMA SİLAHI YANLIŞLIKLA ATEŞLEMİŞ

Hollande'ın güvenliği ile ilgili ilk soru işaretleri ise geçtiğimiz ay meydana gelmişti. Başkent Paris'te Charlie Hebdo ve Yahudi marketini hedef alan terör saldırılardan 3 ay sonra, Elysee Sarayı'nda duyulan silah sesleri paniğe neden olmuştu. Le Monde gazetesi, 10 Nisan'da meydana gelen olayın Hollande'ın yakın koruma ekibinde yer alan bir polisin yanlışlıkla yere düşen silahını yakalamaya çalışırken silahını ateşlenmesinden kaynaklandığını iddia etti. Olayın Elysee Sarayı'nın zemin katında meydana geldiği belirtilirken kurşunun duvara isabet ettiği, bu sırada Cumhurbaşkanı Hollande'ın sarayda olmadığı belirtildi. Daha önce de Cumhurbaşkanı Hollande ile sevgilisi Julie Gayet'in Elysee Sarayı'nda otururken gizlice çekilmiş resimlerinin bir dergide yayınlanması Hollande'ın güvenliği ile ilgili tartışmaları alevlendirmişti.

ELYSEE: GÜVENLİK ZAFİYETİ YOK

Son dönemde yaşanan olaylar sonrası Hollande'ın güvenliğinden sorumlu Cumhurbaşkanlığı Koruma ve Güvenlik Bölümü (SCRP) üzerindeki soru işaretlerini arttırdı. Polis ve Jandarma teşkilatının en seçkin elemanlarından oluşan SCRP'in mevcudu, Cumhurbaşkanı Hollande Elysee'ye çıktıktan sonra 93'ten 60'a düşürülmüştü.

Le Monde gazetesinde yer alan haber sonrası Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada ise iddialar yalanlandı. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Hollande'ın güvenliğinin tam olarak her yerde ve her koşulda güvence altına alındığı vurgulandı.