Cumhuriyetçi Parti içindeki başkanlık adaylığı yarışı giderek artıyor. Bugün iki isim daha 2016'da yapılacak başkanlık seçimlerinde muhafazakar partiden aday olduklarını açıkladı.

Cumhuriyetçi Parti’den aday adaylığını açıklayan Afro-Amerikalı Benjamin Solomon (Ben) Carson, beyin ve sinir cerahı. Carson, “Ben bu denklemin içinde yer alacağım ve Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı olabilmek için aday adaylığımı açıklıyorum." dedi.

Çay Partililere yakın politika takip eden Carson'un, parti içindeki başkanlık yarışında en büyük rakibinin Senatör Ted Cruz olacağı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz yıl verdiği bir mülakatta başkanlık makamı için 'berbat ve stres dolu bir görev' tanımlamasını kullanan Benjamin Solomon Carson, kısa sürede fikrinin değişmesini ise "Bir hastam kliniğime gelerek elimi tuttu ve 'başkanlık için aday adayı olman gerek. Sen bu yarışta olmak zorundasın, olmak zorundasın' dedi. Bana bu tür söz eden çok insan olunca ben de bir şeylere başlamam gerektiğini düşündüm" sözleriyle açıkladı.

Başkan Barack Obama’nın politikalarına getirdiği sert eleştirilerle dikkat çeken Benjamin Solomon Carson, Obamacare'i (Sağlık Reformu), "Bu, ABD’nin başına kölelikten sonra gelmiş en büyük bela" şeklinde yorumlamıştı. Carson, Obama’ya yönelttiği eleştirisinde dozajını daha da yükseltmiş ve Obama'nın izlediği sosyal politikaların Hitler dönemi ile benzerlik arz ettiğini ileri sürmüştü. Ancak Carson, gazetecilerin bu açıklaması ile ilgili kendisine yönelttiği tüm soruları da yanıtsız bırakmıştı.

Kaleme aldığı 'America the Beautiful: Rediscovering What Made This Nation Great' adlı kitabında intihal (plagiarism) yaptığının ortaya çıkması üzerine Benjamin Solomon Carson özür dilemiş ve hatasını kabul etmişti.

1952 Detroit doğumlu olan Carson, Yale Üniversitesi psikoloji mezunu. Tıp eğitimini Michigan Üniversitesi’nde tamamladı ve Johns Hopkins Hastanesi’nde ise halen doktor olarak çalışıyor. 2008 yılında dönemin başkanı George W. Bush’tan Başkanlık Özgürlük Madalyası’nı aldı. Carson, evli ve 3 çocuk babası.

CUMHURİYETÇİLER'DE İLK KADIN ADAY ADAYI

Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adaylığını açıklayan ikinci isim ise bir dönem büyük bir teknoloji şirketinin CEO’luğunu yapan Carly Fiorina. Bir ara Senato için de aday olan Fiorina, 2016 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı olduğunu resmen ilân etti.

2016 başkanlık seçimleri yarışında Cumhuriyetçi Parti’den ilk kadın aday adayı olan Carly Fiorina, muhafazakâr partiden daha çok liberal kesime hitap ediyor.

"Bu ülkenin kurucuları hiçbir zaman siyasetin meslek haline dönüştürülmesini arzu etmedi" sözleriyle adaylığını kişisel web sitesinden açıklayan Fiorina, "Bizler biliyoruz ki; yeni fikir ve ideallerimiz ancak hükümette rehberlik etmemizle gerçekleşebilir" ifadelerini kullandı.

Hewlett-Packard (HP) teknoloji şirketinin 1999-2005 yılları arasında CEO’luğunu üstlenen Carly Fiorina, en büyük 50 şirketten birisinin CEO’luğunu üstlenen ilk kadın olarak tarihe geçmişti. Fiorina, HP CEO’luğundan sonra Kellogg CO şirketinin yöneticiliği, Fox News’de yorumculuk ve nihayetinde 2008 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Senatör John McCain’e ekonomi danışmanlığı yapmıştı.

2010 yılında California’dan Cumhuriyetçi Parti için senatör adayı olan Carly Fiorina, Demokrat Partili Senatör Barbara Boxer’a karşı yarışmış ve kaybetmişti. Senatörlük kampanyası için adeta servet tüketen Fiorina, kampanyası için 5 milyon dolar harcamış, seçim sonunda da 500 bin dolar daha borç edinmişti.

Geçtiğimiz yıldan beri başkanlık aday adaylığı için parti içinde kulis yürüten Carly Fiorina, Iowa başta olmak üzere ön seçimlerin yapılacağı ilk eyaletlerde anketler yaptırdı. Fiorina, eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın kurduğu Clinton Vakfı’nın, Demokrat Parti’den başkan aday adayı olan Hillary Clinton’ın seçim çalışmaları için para aktardığını ileri sürmüştü. Fiorina, "Hillary Clinton başkan olmamalı. Kadın olduğundan dolayı değil; güvenilmeyecek bir olduğundan." eleştirisinde bulunmuştu. Carly Fiorina, Başkan Obama’nın ekonomi politikasını da sık sık eleştirmekle de gündeme gelen bir isim.

Fiorina ve Carson dışında Cumhuriyetçi Parti’den bugüne kadar başkan aday adaylığını açıklayan üç kişi oldu. Üçü de senatör olan aday adayları, Ted Cruz (Texas), Ran Paul (Kentucky) ve Marco Rubio (Florida).