Danimarka’da hükümet, Avrupa polis kurumu Europol ile işbirliğini sürdürebilmek için 90'lı yıllardan bu yana elinde tuttuğu AB ayrıcalıklarından vazgeçmeye hazırlanıyor. Hükümet ile muhalefet arasında uzun süreden beri devam eden görüşmeler nihayet sona erdi.

Bugün anamuhalefetteki Liberal Parti Lideri Lars Lökke Rasmussen, hükümet ortağı Radikal Parti Başkanı Morten Östergaard ve Sosyalist Halk Partisi Başkanı Pia Olsen Dyr ile ortak bir basın açıklaması yapan Başbakan Helle Thorning Schmidt, 2016 yılının ilk çeyreğinde konuyla ilgili olarak referandum yapılacağını açıkladı.

Başbakan Thorning-Schmidt, "Danimarka, sınır ötesi suç faaliyetleriyle mücadelelere ve Europol çerçevesindeki işbirliğine dahil olabilmesi için AB ayrıcalıklarında değişikliğe gitmek zorunda." dedi.

Danimarka’nın ayrıcalığı bulunduğu 50 AB düzenlemesinin tek tek masaya yatırıldığı öğrenildi. Yapılan anlaşma kapsamında siyasi partiler söz konusu 50 düzenlemeden 22 tanesine Danimarka’nın dahil olmasını, 28 tanesinde ise ayrıcalıklı kalması gerektiğini düşünüyor. Ayrıcalıklı kalınması istenen konuların başında göçmen politikası geliyor. Partilerin büyük bir çoğunluğu göçmen politikalarının Avrupa Parlamentosu'nda değil, Danimarka Parlamentosu’nda belirlenmesini istiyor

Öte yandan aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi’nin başı çektiği bazı küçük partiler ise referanduma temelden karşı çıkıyor.

Danimarka’da en son 2000 yılında Kron yerine Euro’ya geçilmesi için referandum yapılmıştı. Halkın yüzde 53’ü Euro’ya geçilmesini reddetmişti.

1992 yılında yapılan referandumda Maastricht Anlaşması reddeden Danimarka’nın halihazırda; para birimi, güvenlik, savunma ve yurttaşlık gibi konularda ayrıcalığı bulunuyor. Danimarka bu alanda AB müktesebatına riayet etmek zorunda değil.