Danimarka'da 2011 yılında yapılan genel seçimlerde hükumetin 8 bin 400 oy farkla belirlenmesi siyasetçilerin gözünü göçmenlere çevirmesine sebep oldu.

Geçmişte Sosyalist Halk Partisi’nin (SF) liderliğini 15 yıl boyunca yürüyen Holger K. Nielsen (64) de aynı partiden adaylığını koydu. SF’ten Albertslund Belediyesi Başkan Yardımcısı olan Mehmet Küçükakın ile beraber seçim çalışmalarını yürüten Nielsen, göçmenlerin dernek ve lokallerine gitti.

İktidara geldiklerinde neler yapacağından bahseden Nielsen, “Çocuk yuvaları ve okullarda nitelikli eleman sayısını arttıracağız. Daha önce sendikası olan ve 6 ay tam zamanlı çalıştıktan sonra 3 yıl sendikadan maaş alma hakkı tanıyan yasayı çıkaracağız.” dedi.

Sosyalist Halk Partisi Çevre ve Planlama Komisyon Başkanı Leif Petersen'in de göçmenlere yönelik seçim çalışmalarında seçmenlerle sıcak diyalog kurması dikkat çekti.

Danimarka’da 63 bin civarındaki Türkiye kökenli yaşıyor. Bunlardan 22 bini Danimarka pasaportu aldığı için yarınki seçimlerde oy kullanabilecek. 10 Türkiye kökenli adayın yarışacağı genel seçimlerde mecliste yer alan Özlem Çekiç, Yıldız Akdoğan ve Fatma Yeliz Öktem, partileri tarafında tekrar aday gösterildi. Ömer Çifçi, Emrah Tuncer, Özkan Koçak, Özkan Ekiz, Bilal İnekçi, Serdar Benli, Lars Aslan Rasmussen de çeşitli partilerden aday oldular.