Danimarka’da 18 Haziran’da yapılan genel seçimlerle birlikte iktidarı eline alan sağ blok hükümetinin ilk icraatlarından biri mültecilerin ödeneğini kısmak oldu.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada önümüzdeki dönemde mültecilere yapılan devlet desteğinin yarı yarıya azaltılacağı ifade edildi. Söz konusu kararın, ülkeye yönelik mülteci akınını yavaşlatmak amacıyla alındığı belirtildi. Halihazırda aylık 11 bin 300 Danimarka Kronu (bin 500 Euro) olan mülteci desteği bu düzenlemenin akabinde 6 bin Danimarka Kronu'na (800 Euro) indirilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Entegrasyon Bakanı Inger Stöjberg, “Benim temel görüşüm daha az mülteci kabul etmemiz gerektiği yönünde. Danimarka’ya yönelik mülteci akınını durdurmak için elimden gelen her şeyi yapacağım.’’ dedi.

Liberal Parti tarafından kurulan ve Danimarka Halk Partisi ve Liberal Birlik Partisi tarafından dışarıdan desteklenen azınlık hükümeti aynı zamanda sınır kontrollerini de artırmayı planlıyor. Bu kapsamda ilk kontrollerin Almanya sınırında yapılacağı açıklandı. Ancak bu kontrollerin halihazırda Danimarka’nın da kabul ettiği Schengen Anlaşması’na ters olduğuna dair ciddi itirazlar var. Dışişleri Bakanı Kristian Jensen söz konusu itirazların doğru olmadığını savunuyor. Jensen, kontrollerin “sınırda” değil “sınır bölgesinde” yapılacağını ve suç ve yasadışı göçü engellemeyi amaçladığını söyledi.