İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria'daki kanunsuz yerleşimlerine dikkat çekmek amacıyla Kopenhag’daki bazı otobüslere verilen reklamlar kaldırıldı.

Reklamları hazırlayan Danimarka Filistin Dostluk Derneği ve Müslümanlar, reklamları kaldırmaya karar veren Movia isimli toplu taşıma firmasına tepki gösterdi.

Şirketten yapılan açıklamada ise “Movia olarak söz konusu reklam kampanyasının gereksiz bir şekilde saldırgan olduğunu ve sosyal sorumluluktan uzak bir şekilde belirli bir milleti küçük düşürmeye yönelik olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla reklamları bir an önce yayından kaldırmaya karar verdik.” denildi.

Söz konusu reklamda ise şu ifadeler yer alıyordu: “Bizim duruşumuz net: Ne İsrail’in yerleşimine destek veren ürünleri alıyoruz ne de yerleşim sanayisine yatırım yapıyoruz.” Bu ifadenin yanında ise İsrail’in geçmişte Filistin’e ait topraklara nasıl yerleştiğini gösteren dört farklı harita yer alıyordu.

Söz konusu olay Danimarka’da yeni bir ifade özgürlüğü tartışmasının alevlenmesine neden oldu. Reklamı hazırlayan Danimarka Filistin Dostluk Derneği Başkanı Fathi El-Abed, reklamın kaldırılmasının, ifade özgürlüğüne yönelik açık bir saldırı olduğunu söyledi. El-Abed, “Reklam kampanyasında saldırgan, aşağılayıcı ayrımcılık yapan ya da nefret söylemi sayılabilecek hiçbir şey yoktu.” dedi.

Çok sayıda politikacı da El-Abed’e destek veren açıklamalarda bulundu. Kırmızı-Yeşil Birlik Partisi milletvekillerinden Christian Juhl, Movia’nın reklamların kaldırılmasına yönelik kararının “utanç verici” olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard konuyla ilgili bir açıklama yapmaya yanaşmazken anamuhalefetteki Liberal Parti’nin sözcülerinden Sören Pind konuya müdahil olmak istemediklerini; Movia firmasının yayımlanacak reklamlarla ilgili dilediği gibi hareket etme hakkının olduğunu söyledi.