Avrupa’da yabancı karşıtlığı ve aşırı sağ denilince akla gelen birkaç isimden biri olan Pia Kjaersgaard, Danimarka’da meclis başkanı seçildi.

Danimarka’da 18 Haziran’da yapılan genel seçimlerde büyük bir çıkış sergileyerek ülkenin en büyük ikinci partisi haline gelen aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF) ülke siyasetindeki etkisini giderek artırıyor. Liberal Parti tarafından kurulan azınlık hükümetini dışarıdan destekleme kararı alan DF, bugün yapılan seçimde meclis başkanlığını diğer partilere bırakmadı. Danimarka Meclisi’nin (Folketinget) başkanı DF’in eski Genel Başkanı Pia Kjearsgaard oldu.

Kjaersgaard seçildikten sonra yaptığı açıklamada, “Parti ayrımı yapmaksızın herkesin hizmetçisi olmaya çalışacağım.” dedi.

Kjearsgaard görevi Sosyal Demokrat Partili Mogens Lykketoft'tan devralacak. Lykketoft ise BM Genel Kurulu Başkanlığı görevine geçecek.

1947 yılında Kopenhag'da doğan Kjaersgaard, 1995 ile 2012 yılları arasında Danimarka Halk Partisi'nin (DF) Başkanlığını yapmıştı. Kendisi Müslümanlara yönelik sert açıklamalarıyla biliniyor.