Danimarka’da dün gerçekleştirilen genel seçimlerde sandıktan aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF) zaferle çıktı. Oy oranını yüzde 8,8 arttırarak yüzde 21,1 oy alan DF, bu başarısıyla halihazırda muhalefette bulunan sağ blok partilerine de iktidarı kazandırdı. Partisinin oy oranını artırmasına rağmen iktidarı sağ bloğa kaptıran Sosyal Demokrat Parti Başkanı ve Başbakan Helle Thorning Schmidt, görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.

Seçimlerin akabinde bir açıklama yapan Başbakan Helle Thorning Schmidt, ‘‘Danimarka’nın ilk kadın Başbakanı oldum. Ancak sonuncusu olmayacağıma inanıyorum’’ dedi. Başbakan olarak istifasını yarın Kraliçe'ye sunacağını ifade eden Schmidt, ‘‘Artık yeni hükümeti kurmak Lars Lökke Rasmussen’in sorumluluğunda’’ diye konuştu.

Katılımın yüzde 85,5 olduğu seçimlerde sağ blok 179 sandalyeli Danimarka Parlamentosu’nda 90 milletvekili çıkarmayı başardı. Sol blok partileri ise toplamda 85 vekil çıkarabildi. Seçimlerde Faröe Adaları ve Grönland’dan da ikişer vekil, ülkelerini temsil etmek üzere Danimarka Parlamentosu’na milletvekili olarak seçildi. Bu sonuçlarla birlikte Danimarka’nın ilk kadın Başbakanı olan Helle Thorning Schmidt’in görev süresi de tamamlanmış oldu. Schmidt’in Başbakanlık görevini Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen’e devretmesi bekleniyor.

AŞIRI SAĞCILARIN ZAFERİ

Danimarka Halk Partisi (DF), 2011 yılı seçimlerine oranla oy miktarını yüzde 8,8 artırmış oldu. DF, bu sonuçla Sosyal Demokrat Parti’nin ardından Danimarka’nın en büyük ikinci partisi oldu ve iktidarı sağ bloğa taşıdı. DF, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de büyük bir başarı sergileyerek sandıktan birinci parti olarak çıkmıştı. Bu arada, yıllardır sağ bloğun lokomotifi konumunda olan Liberal Parti ise seçimlerde yüzde 7,2’lik bir düşüş yaşayarak yüzde 19,5’e kadar geriledi.

Geçtiğimiz yıl kurulan Alternatif Parti’nin yüzde 2’lik barajı geçip geçemeyeceği merakla bekleniyordu. Radikal Parti’den istifa eden eski Kültür Bakanı Uffe Elbaek tarafından kurulan Alternatif Parti seçimin bir diğer kazananı oldu. Yüzde 4,8 oy alan Alternatif Parti 9 milletvekili çıkarmayı başardı. Seçimde aday olan Türkiye kökenli politikacıların durumu da şahsi oyların sayılmasından sonra netlik kazanacak.