Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, Avrupa’nın mülteci politikasının çöktüğünü söyledi. Jensen, mülteci akınını durdurmak için Türkiye gibi Suriye’nin komşusu ülkelere daha fazla mali destekte bulunulması gerektiğini savundu.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Lüksemburg’da gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Jensen, ‘‘Bütün ülkeler şunu görüyor; Avrupa en büyük imtihanıyla karşı karşıya.’’ dedi.

Avrupa’ya doğru daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir göçmen akını olduğunun altını çizen Jensen, sözlerine Kanadalı müzik grubu Bachman Turner Overdrives’in ünlü ‘‘Henüz hiçbir şey görmediniz’’ şarkısının sözleriyle başladı.

‘‘AVRUPA’DA 500 MİLYON KİŞİYİZ’’

Kristian Jensen, mülteci akınının daha da büyümesi halinde Avrupa’nın bunun altından kalkmasının mümkün olmadığını savundu. Bakan Jensen, ‘‘Şu anda Avrupa’da 500 milyondan fazla insanız. Ve bu sorunu çözmek istiyoruz. Ancak şurası kesin ki; halihazırda Türkiye’de bulunan 2 milyon insan, Suriye’nin komşu ülkelerinde bulunan 4 milyon insan, ülke içinde yerinden edilmiş 7 milyon insan harekete geçerse, Kuzey Afrika harekete geçerse ve bir insan akını başlarsa bunun altından hiçbir şekilde kalkamayacağımız çok açık.’’ ifadelerini kullandı.

‘‘TÜRKİYE’YE DAHA FAZLA DESTEK OLMALIYIZ’’

Bakan Jensen konuşmasında bazı çözüm önerileri de gündeme getirdi. Bunların başında Suriye’ye komşu olan Türkiye gibi ülkelere Avrupa olarak daha fazla destekte bulunulması geliyor. Jensen, ‘‘Suriye’nin komşusu olan ülkelere çok daha büyük bir mali destekte bulunmazsak önümüzdeki dönemde Avrupa’ya doğru olan mülteci akını daha da büyüyecektir.’’ dedi.

‘‘GÜVENLİK DUVARI ÇÖZÜM DEĞİL’’

Son dönemde artan mülteci akınından sonra bazı Avrupa ülkeleri sınırlarına yüksek güvenlik duvarları örmeyi teklif etmişti. Macaristan bu ülkelerin başında geliyor. Macaristan Başbakanı Victor Orban, mülteci akınının Avrupa’nın Hristiyan köklerine zarar verdiğini savunmuştu. Danimarka Dışişleri Bakanı Jensen ise sınırlara inşa edilecek güvenlik duvarlarının çözüm olmadığını savundu. Jensen, ‘‘Çözüm duvar değil, çözüm insanların gelmesini engellemek. Mevcut durumda bir yere güvenlik duvarı yapılsa bile mülteciler başka taraflara yönelecektir. Ancak bu öneriler mülteci akınına uğrayan ülkelerin ne kadar çaresiz bir durumda olduğunun işareti.’’ dedi.