Danimarka Kraliçesi II. Margrethe geçtiğimiz hafta içerisinde göçmenlerle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Danimarka olarak göçmenlere toplumda yer açmak istediklerini söyleyen Kraliçe II. Margrethe, bununla birlikte kendilerinden bazı şartları talep etmelerinin gerektiğini söyledi.

Çoğunlukla siyasi konularda açıklama yapmaya yanaşmayan II. Margrethe, 75. yaş gününe özel olarak Berlingske Gazetesi’ne konuştu. Kraliçe II. Margrethe, göçmenlerle ilgili çok tartışılan açıklamalar yaptı. Kraliçe II. Margrethe ‘‘Dışarıdan çok fazla insan aldığımız zaman onlardan geldikleri yeri anlamalarını sağlayacak şartları istememizin gerektiği çok açık. Onlara yer açmak istiyoruz ancak onlar bizim toplumumuza geldiler, bu yüzden kendi eski toplum modellerinin bu ülkede devam etmesini bekleyemezler’’ ifadesini kullandı.

Danimarka’da yaşayan Müslümanlarla ilgili de açıklamalarda bulunan Kraliçe II. Margrethe, ‘‘İstedikleri zaman camilerine gidebilmeliler ama Danimarka toplumunun geneliyle uyumsuz şeyler yapmaya başladıklarında, şunu anlamalılar; bu olmaz.’’ dedi.

Danimarka’nın tarih boyunca hep yardımsever bir ülke olduğunun altını çizen Kraliçe II. Margrethe, ‘‘Biz yardıma ihtiyacı olanlara yardım elini uzatmayı seven kadim bir toplumuz. Ancak şunu da istiyoruz ki; (göçmenler) geldikleri ülkeyi anlamalılar. Bence bu çok önemli.’’ dedi.

Göçmenlerin Danimarka yemeklerini beğenmediğini belirten Kraliçe II. Margrethe, "Dinlerini ya da yedikleri şeyleri değiştirmeleri gerekmiyor. Bu köfteyle ilgili bir şey değil. Bu geldiğin ülkeye adapte olmayla ilgili." dedi.

PROF SØRENSEN: KRALİÇE’NİN AÇIKLAMALARI SINIRA ÇOK YAKIN

Kraliçe II. Margrethe’nin Danimarka’nın yavaş yavaş seçim atmosferine girdiği bir dönemde gelen açıklamaları Danimarka kamuoyunda geniş yankı buldu. Başta Danimarka Halk Partisi olmak üzere göçmen karşıtı kesimler Kraliçe’nin açıklamalarına büyük destek verirken bazı akademisyenler söz konusu açıklamaları eleştirdi.

Kopenhag Üniversitesi’nden Lars Hovbakke Sørensen, Kraliçe’nin göçmenlerle ilgili açıklamalarının ‘sınıra çok yakın’ olduğunu söyledi.