Danimarka’nın 1991-2007 arasında ‘vatansız’ gençlerin, vatandaşlık müracaatlarını reddederek uluslararası sözleşmelerden doğan sorumluluklarını ihlal ettiği belirtildi.

Danimarka Vatansızlar Komisyonu'nun (Statsløsekommissionens) raporuna göre 2008-10 arasında iki bürokratın vatansızlar konusunda görevine kötüye kullandığını tespit edildi. 1991-2007 arasında vatandaşlık müracaatında bulunanlara ret cevabının verilmesinin ise uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüğün ihlali olduğu belirtildi.

Entegrasyon Bakanı Inger Stöjberg, komisyonun görevini kötüye kullandığını tespit ettiği iki bürokratı derhal görevden aldı. 4 yıllık bir çalışma yapan Vatansızlar Komisyonu 60 bin sayfalık rapor hazırlarken, aralarında Anders Fogh Rasmussen, Lars Lökke Rasmussen, Bertel Haarder ve Birthe Rönn Hornbech gibi siyasetçilerin ve bürokratların bulunduğu 43 kişiyi dinledi.

Komisyonun hazırladığı raporda siyasi sorumluluk sahibi dönemin Entegrasyon Bakanı Birthe Rönn Hornbech’ı suçlayan herhangi bir detayın olmadığını açıklayan Adalet Bakanı Sören Pind bu konuda karar mercinin meclis genel kurulu olduğunu söyledi.

Raporda, toplam 36 vatansızın vatandaşlık müracaatlarına ret cevabı verildiği yer alırken, bu sayının çoğunluğunun 2008-10 dönemine ait olduğu ifade edildi.