Danimarka’da halk yarın genel seçimler için sandık başına gidiyor. Yapılan son kamuoyu yoklamaları sağ blok partileri ile sol blok partileri arasında küçük bir fark olduğunu gösteriyor.

Yaklaşık 4,3 milyon seçmen sabah saat 09.00’dan akşam saat 20.00’ye kadar oy kullanacak. Toplam 10 parti yüzde 2’lik ülke barajını aşıp ülkeyi yönetmeye talip olacak. Sağ Blok, başbakan adayı olarak Liberal (Venstre) Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen’i gösterirken, Sol Blok’un adayı ise mevcut başbakan ve Sosyal Demokrat Parti Başkanı Helle Thorning-Schmidt. 179 sandalyeli Danimarka Parlamentosu’nda Faröe Adaları ve Grönland’ın ikişer temsilcisi bulunuyor.

Danimarka uzun süreden beri koalisyon yada azınlık hükümetleri tarafından yönetiliyor. 1909 yılından bu yana hiç bir parti 179 sandalyeli parlamentoda tek başına çoğunluğu kazanamadı.

2005’ten itibaren Sosyal Demokrat Parti başkanlığı koltuğunda oturan Helle Thorning- Schmidt partisini Eylül 2011 seçimlerinde 10 yıl aradan sonra iktidara taşımıştı. Thorning- Schmidt’in bu seçimi kaybetmesi halinde koltuğunu bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan Anders Fogh Rasmussen’in NATO genel sekreteri olmasıyla Nisan 2009’da Liberal Parti başkanlığına seçilen Lars Lökke Rasmussen, Eylül 2011 seçimlerinde iktidarı kaybetmesine karşılık partisinin oyunu artırmayı başarınca koltuğunu sağlama almıştı. Ancak bu seçimde Sağ Blok partileri iktidara gelemezse Lars Lökke koltuğa elveda demek zorunda kalacak.

179 kişilik Meclis’e 175 milletvekili Danimarka’dan, 2 şer milletvekili Faroe Adaları ve Grönland’dan seçilecek. Partiler seçimlerde toplam 799 aday gösterirken, 2011 seçimlerinde bu rakam 804 kişiydi. 799 adayın 250’si kadın olurken, bir önceki seçime göre yüzde 1,9 oranında kadın aday sayısı azaldı.

TÜRKİYE KÖKENLİ 10 ADAY

Danimarka’da yaşayan yaklaşık 22 bin Türkiye kökenli Danimarka vatandaşı seçimlerde oy kullanacak. Danimarka parlamentosunda yer bulmak için 10 Türkiye kökenli yarışıyor. Halihazırda milletvekili olan Sosyal Demokrat Partili Yıldız Akdoğan Kopenhag-Bronshoj bölgesinden, Sosyalist Halk Partili Özlem Çekiç Kopenhag merkezden, Liberal Parti (Venstre)i Fatma Yeliz Öktem Horsens bölgesinden aday gösterildi. Seçimlerde ilk kez aday olan Sosyal Demokrat Partili Özkan Koçak Kopenhag ve Sunbyöster, Liberal Parti (Venstre) Ömer Çiftçi Kopenhag Vestegnen, Radikal Partili Emrah Tuncer Holbaek büyük bölgeden, Radikal Partili Özkan Ekiz, Kopenhag Vestegnen, Sosyalist Halk Partili Bilal İnekçi Brondby-İshoj, Sosyalist Halk Partili Serdal Benli Kopenhag-Gladsaxe ve babası Türkiye kökenli olan Sosyal Demokrat Partili Lars Aslan Rasmussen Kopenhag-Norrebro bölgelerinden aday gösterildiler.