Danimarka’da bir süredir merakla beklenen Avrupa Birliği referandumun tarihi nihayet açıklandı. Başbakan Lars Lökke Rasmussen, AB üyeliğiyle ilgili bazı ayrıcalıkların kaldırılıp kaldırılmayacağının sorulacağı referandumun 3 Kasım günü yapılacağını açıkladı. Rasmussen, “(Avrupa polis teşkilatı) Europol’ün dışında kalmamamız bizim için çok önemli.” dedi.

Halihazırda Danimarka AB üyesi olmasına rağmen; savunma, para birimi, hukuk ve entegrasyon konularında kendi politikasını belirleme ayrıcalığına sahip. Ancak bu ayrıcalık beraberinde bazı sıkıntıları da getiriyor. Örneğin Danimarka kendi hukuk ve adalet politikalarını uyguladığı için AB’nin ortak emniyet gücü olan Europol’dan faydalanamıyor. Bu başta suçluların takibi ve iadesi olmak üzere birçok alanda soruna neden oluyordu.

Bununla birlikte söz konusu referandumda Danimarka’nın elinde bulundurduğu ayrıcalıkların tamamı oylanmayacak. Göçmen ve entegrasyon başta olmak üzere toplam 10 alanda Danimarka sahip olduğu ayrıcalıkları elinde tutmaya devam edecek. Danimarka’nın uygulamak istediği yeni sistemin İngiltere ve İrlanda tarafından uygulanan sisteme yakın olduğu ifade ediliyor.

Danimarka’da geçtiğimiz Mart ayında halihazırda hükümette bulunan Liberal Parti ve muhalefet partilerinin temsilcilerinin de aralarında bulunduğu birçok siyasi parti söz konusu referandumun yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Bu yüzden referandumda partilerin önemli bir bölümünü “evet” diyecek. Sosyal Demokrat Parti Başkanı Mette Frederiksen, “Benim için Danimarka polisinin Europol ile işbirliği içerisinde çalışıp çalışmaması son derece hayati bir konu.” diyerek referanduma “evet” diyeceklerini ifade etti. Muhalefet cephesinin bir diğer temsilcisi olan Alternatif Parti Başkanı Uffe Elleman da bazı çekinceleri olsa da referanduma “evet” diyeceklerini ifade etti.