Danimarka’da bir süreden beri beklenen erken seçim tarihi bugün Başbakan Helle Thorning Schmidt tarafından halka açıklandı. Danimarkalılar 18 Haziran tarihinde sandık başına gidecek. Normalde seçimin 14 Eylül’de yapılması planlanıyordu.

Danimarka’da siyasi partiler henüz resmi olarak açıklanmasa da bir süreden beri seçim çalışmalarına başlamıştı. 179 üyeli Danimarka Parlamentosu’nun belirleneceği seçim yaz tatilinden önce yapılması bekleniyordu. Nitekim beklenen oldu. Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt bugün düzenlediği basın toplantısıyla seçimin 18 Haziran Pazar günü gerçekleştirileceğini açıkladı.

TÜRKİYE KÖKENLİ ADAYLAR

Seçimlerde Danimarka’da yaşayan Türkiye kökenli politikacılar da yarışacak. Halihazırda milletvekilliği yapan Sosyal Demokrat Partili Yıldız Akdoğan, Sosyalist Halk Partili Özlem Çekiç ve Liberal Partili Fatma Öktem seçimlerde partileri tarafından yeniden aday gösterildiler. Öte yandan Liberal Parti’den Ömer Çiftçi, Sosyal Demokrat Parti’den Özkan Koçak ve Radikal Parti’den Özkan Ekiz bu yıl ilk kez milletvekilliği için yarışacak isimlerden.

AŞIRI SAĞ YÜKSELİYOR

Danimarka’da yapılan son anketler seçimin sağ blok partileri ile sol blok partileri arasında başa baş geçeceğini gösteriyor. Halihazırda iktidarda bulunan ve Sosyal Demokrat Parti’nin başı çektiği sol blok partilerinin oy oranı Liberal Parti’nin başı çektiği sağ blok partilerinin biraz gerisinde.

Öte yandan aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF) yükselişini devam ettiriyor. En son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandıktan birinci parti olarak çıkan DF’in genel seçimlerde de ciddi bir yükseliş sergilemesi bekleniyor. 2011 yılındaki genel seçimlerde yüzde 12,3 oranında oy alan DF’in oy oranı son anketlere yüzde yüzde 17 ile 20 arasında değişiyor.