Geçtiğimiz günlerde 2 kişinin ölüp 5 kişinin yaralandığı terör saldırıları ile sarsılan Danimarka’da hakaret karikatürlerinin okul müfredatına sokulması tartışılıyor.

Muhalefetteki Muhafazakar Parti tarafından gündeme getirilen öneriye Kamu Okulları Din Dersi Öğretmenleri Derneği destek verirken hükümetteki Sosyal Demokrat Parti (S) ve ana muhalefetteki Liberal Parti (V) karşı çıktı.

Geçtiğimiz günlerde 2 kişinin ölüp 5 kişinin yaralandığı terör saldırıları ile sarsılan Danimarka’da 2005 yılında yayımlanan ve Müslümanlar arasında infiale neden olan hakaret karikatürleri yeniden gündemde.

Muhafazakar Parti’nin parti sözcüsü Mai Mercado konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Karikatürlerin, öğretmenlerin kullanmak istediği eğitim materyalleri arasında yer alması son derece doğal. Ancak elbette öğretmenler bu konuda özgür bırakılmalı.” dedi.

Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF) ise söz konusu teklifi biraz daha ileri götürerek hakaret karikatürlerinin kamu okullarında kullanılmasının mecburi olmasını istiyor. DF ayrıca; Muhafazakar Parti’nin aksine hakaret karikatürlerinin tarih derslerinde değil din derslerinde kullanılmasını istiyor. DF’in uyum sözcüsü Martin Henriksen, “Günümüzdeki en büyük mücadelelerden biri; İslamcılık tehditi ve yıllar boyu emek verilerek oluşturulan özgürlük hakları üzerindeki baskılardır. Eğer gerçekten bir şey yapmak istiyorlarsa bunu Müslüman kökenliler dahil bütün öğrencilere Danimarka’da ifade özgürlüğünün var olduğunu öğreterek yapabilirler.” dedi.

Öte yandan hükümetteki Sosyal Demokrat Parti (S) söz konusu teklife destek vermiyor. Partinin eğitim sözcüsü Anette Lind yaptığı açıklamada, “Halihazırda zaten demokrasi ve insan hakları eğitim veriliyor. Bu yüzden karikatürlerin zorunlu olması gerektiğini düşünmüyorum.” dedi.

Ana muhalefetteki Liberal Parti’de aşağı yukarı aynı görüşte. Parti adına bir açıklama yapan Louise Schack Elholm, “Bizim birinci ve en önemli önceliğimiz demokratik prensiplerin öğretilmesi. Provoke etmek amacıyla bunun yapılmasını doğru bulmuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hükümeti dışarıdan destekleyen Sosyalist Halk Partisi de (SF) söz konusu teklife mesafeli yaklaşanlardan. Yaptığı açıklamada karikatürleri Danimarka tarihinin önemli bir parçası olarak değerlendiren Parti Başkanı Anette Vilhelmsen “Ancak karikatürlerin müfredata dahil edilip edilmemesi öğretmenlerin tercihine bırakılmalı. İnanıyoruz ki öğretmenlerin profesyonelliği bu tür tercihleri yapabilmeyi de kapsar.” dedi.

Danimarka Öğretmenler Birliği Başkanı Anders Bondo Christensen de tasarıya destek vermeyen isimlerden. Christensen, “Bence gelecek nesillerin demokratik prensiplere saygılı yetiştiğinden emin olmak için yapmamız gereken şeyler var.” dedi.