Son dönemde IŞİD’e katılmak için Avrupa’dan ayrılan gençlerin sayısının ciddi oranda artması birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Danimarka’da da endişeye neden oluyor.

Avrupa'da birçok ülkede ‘cihatçılar’ olarak isimlendirilen bu gençlere yönelik yeni bazı önlemlerin hayata geçirilmesi konuşuluyor. Önceki gün mecliste bir konuşma yapan Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt, Suriye’ye seyahatin yasaklanabileceğini söyledi. Amaçlarının Müslümanlarla değil teröristlerle mücadele olduğunun altını çizen Schmidt, Danimarka’da terörle mücadele yasasında değişiklikler yapılacağını dile getirdi.

Başbakan Schmidt’e muhalefetteki Liberal Parti’nin Başkanı Lars Lökke Rasmussen de destek verdi. Söz konusu çalışmaya Gizli İstihbarat Teşkilatı PET’in de dahil edilmesin isteyen Rasmussen "PET radikalizm tehlikesi olan ve radikalizm konusunda eğitimler verilen ülkelerle ilgili bir liste hazırlasın ve o ülkelere izinsiz seyahat yasaklansın. Gazeteciler, işadamları bile izin alsın". dedi.

IŞİD’E KATILANLAR VATANA İHANETLE CEZALANDIRILABİLİR

Danimarka Adalet Bakanı Mette Frederiksen ise yeni yapılacak kanuni değişikliklerle terör örgütleriyle birlikte savaşmak için ülketi terk eden Danimarka vatandaşlarının vatana ihanetle suçlanabilmesinin önünü açmayı planladıklarını söyledi. Söz konusu değişiklik olursa bu kişiler Danimarka vatandaşlığından da çıkarılabilecek. Vatana ihanet vatandaşlıktan çıkarılmak için yeterli bir sebep sayılıyor.

DR televizyonuna konuşan Frederiksen, ‘‘Eğer biri IŞİD’e katılmak için Danimarka’dan ayrılıyor ve Danimarkalı askerlere karşı savaşıyorsa bence bu vatana ihanet için yeterli bir nedendir.’’ dedi.

Birkaç ay önce Danimarka ‘cihat için’ Suriye ve Irak’a giden ve daha sonra pişman olup geri dönen gençler için özel bir rehabilitasyon programı uygulayacağını açıklamıştı. Program kapsamında söz konusu gençlere kendi dillerinden ve kendi kültürlerinden insanların da yardımıyla rehabilitasyon programı uygulanıyor. Arhus bu programın gerçekleştirildiği şehirlerden biri. Zira Arhus IŞİD’e katılımın en fazla olduğu şehirlerin başında geliyor. Danimarka medyasında çıkan haberlere göre Arhus’dan 30 yaşın altında 31 kişi IŞİD’e katılmak için ülkeyi terk etmişti. Bunların 16 tanesinin geri geldiği, bazılarının ise Irak ya da Suriye’de öldüğü belirtiliyor. Burada bulunan bazı camilerin IŞİD’e katılımı teşvik ettiği iddia ediliyor.