Danimarka’da geçtiğimiz Perşembe günü yapılan genel seçimlerde sandıktan zaferle çıkan sağ blok partileri koalisyon kurmayı başaramadı.

Sağ blok partilerinin sandıktan zaferle çıkmasının akabinde gözler Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen’e çevrilmişti. Seçimde ciddi bir oy kaybı yaşamasına rağmen hükümeti kurma görevi olan Rasmussen’e verilmişti. Ancak Rasmussen bugün yaptığı açıklamada, ‘‘Çoğunluk hükümeti kurmak imkânsız.’’ dedi.

Rasmussen, ‘‘Seçim akşamından sonra Kraliyet gözlemcileriyle birlikte kendi partim, Danimarka Halk Partisi, Muhafazakâr Parti ve Liberal Birlik Partisi’nin katılımıyla bir çoğunluk hükümeti kurmak için çaba sarf ettim. İnanç ve kararlılıkla bunun için çalıştım. Ancak gelinen noktada çoğunuk hükümeti kurmak imkansız.’’ dedi.

Danimarka’da sağ partiler blok halinde seçimi kazanmış olsalar da kendi aralarında ciddi fikir ayrılıkları yaşanıyor. Liberal Parti’nin ciddi oranda oy kaybetmesi ve aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi’nin gerisinde kalması söz konusu fikir ayrılıklarını daha da körüklüyor. Halihazırda sağ blok partilerinin 90 milletvekili bulunuyor. Buna karşılık sol blok partilerinin ise 89 vekili var. Mevcut durumda sağ blok partilerinden birinin ya da ikisinin dışarıda kalması ve kurulacak azınlık hükümetine dışarıdan destek vermesi gerekiyor.