Danimarka’da 18 Haziran’da gerçekleştirilen genel seçimlerin akabinde başlayan hükümet kurma çalışmaları sona erdi. Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen, bu sabah kurduğu azınlık hükümetini Kraliçe II. Margrethe’ye sundu. Erken seçim olmaması durumunda önümüzdeki 4 yıl boyunca Danimarka’yı Liberal Parti tarafından kurulan azınlık hükümeti yönetecek. Danimarka Halk Partisi ve Liberal Birlik Partisi ise Liberal Parti’yi dışarıdan destekleyecek.

Danimarka’da 18 Haziran’da gerçekleştirilen genel seçimlerde sağ blok sandıktan zaferle çıkmış ve 2011 yılından bu yana ülkeyi yöneten sol blok partilerinin iktidarına son vermişti. Seçimde büyük bir çıkış yaparak Sosyal Demokrat Parti’nin ardından Danimarka’nın en büyük ikinci partisi olan aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi’nin hükümette yer alıp almayacağı ise merakla bekleniyordu. Gelinen noktada Danimarka Halk Partisi hükümeti dışarıdan desteklemeye karar verdi. Hükümet ise seçimlerden yüzde 7,2 oy kaybederek üçüncü parti olan Liberal Parti tarafından kuruldu.

İŞTE DANİMARKA’NIN YENİ BAKANLARI

Lars Lökke Rasmussen, bu sabah Kraliçe II. Margrethe’ye kabinesini sunduktan sonra 17 bakandan oluşan yeni kabinesini basın mensuplarına da tanıttı. Buna göre Danimarka’nın önümüzdeki dönemde Dışişleri Bakanı, Kristian Jensen, Maliye Bakanı Claus Hjort Frederiksen, Adalet Bakanı Sören Pind, Entegrasyon Bkanı İnger Stöjberg, Kültür ve Kilise Bakanı Bertel Haarder, Vergi Bakanı Karsten Lauritzen, Ulaşım Bakanı Hans Christian Schmidt, Çevre ve Tarım Bakanı Eva Kjer Hansen, İş ve Geliştirme Bakanı Troels Lund Poulsen, Sosyal İşler ve İçişleri Bakanı Karen Ellemann, Enerji ve İklim Bakanı Lars Christian Lilleholt, Eğitim Bakanı Ellen Trane Nörby, Sağlık Bakanı Sophie Löhde, Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı Esben Lunde Larsen, Savunma Bakanı Carl Holst, Çalışma Bakanı Jörn Neergaard Larsen oldu.

AB AYRICALIKLARI REFERANDUMA GÖTÜRÜLECEK

Hükümeti Kralçe II. Margrethe’ye sunmasının akabinde bir açıklama yapan Başbakan Lars Lökke Rasmussen, Danimarka’nın AB ayrıcalıklarını önümüzdeki Noel bayramından önce referanduma götüreceklerini söyledi. Danimarka’da siyasi partiler seçim öncesinde bu konuda anlaşmıştı zaten. Ancak referandumun tarihi bilinmiyordu. Bu arada aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi, AB üyeliği konusunda sınır kontrolleri dahil birçok işbirliğine son vermeyi istiyor.