Fethullah Gülen Hocaefendi’nin fikirlerinden ilhamla Danimarka’da kurulan Dialog Forum Derneği tarafından her yıl düzenli olarak verilen ‘Dialog Ödülleri’ dün akşam sahiplerini buldu.

Danimarka Ulusal Müzesi’nde gerçekleştirilen törende konuşan Danimarka Meclis Başkanı Mogens Lykketoft, Savunma Bakanı Nicolai Wammen ve Anamuhalefetteki Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen, Dialog Forum Derneği’nden ve gerçekleştirdiği çalışmalardan övgüyle bahsetti. Meclis Başkanı Lykketoft, Dialog Forum Derneği’nin yakından takip ettiğini söylerken, Savunma Bakanı Wammen Dialog Forum Derneği’ne çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Ana muhalefetteki Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen ise Dialog Forum Derneği’nin çalışmalarının onurlandırılması gerektiğini söyledi.

Danimarka Dialog Forum Derneğinin 2015 Diyalog Ödülleri sahiplerini buldu. Ünlü Ulusal Müze’de gerçekleşen ödül törenine Danimarka Meclis Başkanı Mogens Lykketoft, Savunma Bakanı Nicolai Wammen anamuhalefet Liberal Parti Başkanı ve eski Başbakan Lars Lökke Rasmussen ile Suudi Arabistan, Makendonya ve Bosna- Hersek büyükelçilerinin aralarında bulunduğu çok sayıda seçkin misafir katıldı.

Dialog Forum Derneği, Diyalog Ödülleri’nin ilkini 2012’de vermişti. Bu yıl 4.sü düzenlenen Diyalog Ödülleri’nin sahipleri ülkenin 2. Büyük şehri Arhus’un Sosyal Demokrat Partili Belediye Başkanı Jakob Bundgaard, Dünya Kiliseler Konseyi üyesi İsveçli Papaz Hans Ucko, müzisyen Frans Rasmussen, Etik Kurulu eski Başkanı ve eski politikacı Erling Tiedeman ve Danimarka Mültecilere Yardım Kurumu oldu. Ödül töreninin sunuculuğunu TV2’nin ünlü isimlerinden Lisbeth Davidsen yaptı.

Ödül töreninde konuşan Meclis Başkanı Mogens Lykketoft, Dialog Forum Derneğinin çalışmalarını yakından takip ettiği belirterek, "Şubat ayında Kopenhag’da gerçekleşen terör saldırısıyla karşılıklı diyaloga ne kadar ihtiyaç duyulduğunu gördük. Bunu en iyi şekilde gerçekleştiren kurumların başında Dialog Forum Derneği geliyor. Bu saldırıdan en büyük zararı Müslümanların gördüğünü ifade etmek isterim." dedi. Lykketoft, İsveçli Papaz Hans Ucko’nun ödülünü verdi.

"HİZMET HAREKETİ, İLHAM VERİCİ, PRATİK VE VECİZ"

Hizmet Hareketi’nden övgüyle bahseden Ucko şöyle konuştu: "Hizmet Hareketi ve bu hareketin ilham kaynağı olan Fethullah Gülen yıllar boyunca benim hayatımı zenginleştirdi. Bence bu hareket Müslüman gelenekte son derece ilham verici, pratik ve veciz bir ses olduğunu gösteriyor. Günümüzde insanları basmakalıp kategorilere sokmak ve propaganda amacıyla kullanılanın aksine bu hareket Müslümanlar için daha farklı bir imaj olduğunu gösteriyor."

RASMUSSEN: DİALOG FORUM’UN ÇALIŞMALARI ONURLANDIRILMALI

Anamuhalefet Liberal Parti lideri Lars Lökke Rasmussen ise kendi partisinden Danimarka Etik Kurulu eski başkanı ve Vejle kenti eski Belediye Başkanı Erling Tiedeman’a ödülünü verirken, ülkede yaşanan terör saldırısı sonrası diyaloğun ne kadar önemli olduğunu gördüklerini ve bu nedenle Dialog Forum Derneğinin yaptığı çalışmaların onurlandırılması gerektiğini ifade etti. Lökke Rasmussen, toplumlar arasında çatışma isteyen küçük bir azınlık olduğunu, Dialog Forum gibi örnek kuruluşların ise çatışmayı bitirecek çalışmalara imza attığını söyledi.

Savunma Bakanı Nicolai Wammen, ödüle layık görülen Belediye Başkanı Jakob Bundgaard’un Aarhus’ta başlattığı gettoları dağıtma projesiyle başta Amerika olmak üzere birçok ülkenin ilgisini çeken ve kentin en sevilen kişileri arasında yer alan belediye başkanı olduğunu belirterek, Dialog Forum Derneğinin bu ödülü hak eden kişiye verdiğini söyledi.

Kraliyet Konservatuvarı Orkestrası şeflerinden Frans Rasmussen, gettolarda oturan göçmenleri müzikle topluma kazandırma projesiyle ve Danimarka Mülteciler Yardım Kurulu adında Peter Kampmann ülkeye gelen mültecilere imkanlar sağlamak çalışmalarıyla ödüle layık görülen diğer kişiler oldu.